Od 1. júla sa zvýšil daňový bonus, porastú aj prídavky na deti a rodičovský príspevok

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 25. 7. 2013
K prvému júlu 2013 došlo k zvýšeniu životného minima, čím sa hneď aj zvýšila suma júlového daňového bonusu a k začiatku roka 2014 sa tak očakáva zvýšenie prídavkov na deti a rodičovského príspevku.
Od 1. júla sa zvýšil daňový bonus, porastú aj prídavky na deti a rodičovský príspevok

Zdroj: Shutterstock

Životné minimum vyššie o 1,8 %
Na základe Opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny o úprave súm životného minima sa sumy životného minima zvýšili nasledovne:

  • Životné minimum plnoletá fyzická osoba 198,09 € (do 30.6.2013 platila suma 194,58 €)
  • Životné minimum ďalšia spoločne posudzovaná plnoletá fyzická osoba 138,19 € (do 30.6.2013 platila suma 135,74 €).
  • Životné minimum dieťa 90,42 € (do 30.6.2013 platila suma 88,82 €).

Daňový bonus 2013
Na základe zvýšenia životného minima sa zvýšila aj mesačná suma daňového bonusu platná už na júl 2013. Daňový bonus na jedno dieťa tak od prvého júla predstavuje sumu 21,41 eur. Pokiaľ si daňový bonus neuplatňujete mesačne ale až na konci roku v daňovom priznaní, bude ročná suma daňového bonusu na jedno dieťa za rok 254,64 eur. Ročný daňový bonus sa skladá z 21,03 eur za každý z prvých šiestich mesiacov roka a z 21,41 eur za každý z mesiacov druhého polroka 2013. Oproti minulému roku predstavuje ročný daňový bonus za rok 2013 sumu vyššiu o 5,40 eur. Daňový bonus za rok 2012 bol vo výške 249,24 eur.

Zvýšenie prídavkov na deti a rodičovského príspevku
Výška prídavkov na deti a rodičovského príspevku sa tiež odvíja od sumy životného minima a jej zvyšovania. Aj keď sa životné minimum zvyšuje k prvému júlu, na prídavkoch na deti a rodičovskom príspevku sa toto zvýšenie prejaví až k prvému januáru 2014. Zo súčasných 23,10 eur by sa prídavok na jedno dieťa mal pohybovať na úrovni 23,52 eur.

Ak ste poberateľom prídavku na dieťa a spĺňate nasledujúce podmienky, môžete si zažiadať o príplatok k prídavku na dieťa:

  • musíte byť poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%,  výsluhového dôchodku, či iného dôchodku uvádzaného v zákone.
  • nemôžete vykonávať zárobkovú činnosť, a ani iná fyzická osoba, ktorá by si na to dieťa mohla uplatniť daňový bonus.

Poznámka: V prípade, že si uplatníte nárok na prídavok a žiadate o príplatok, tak na to dieťa si nemôžete priznať daňový bonus. Rovnako ako prídavok na dieťa, aj príplatok k prídavku sa zvyšuje v závislosti na zmene životného minima. Zmena sa prejaví až k 1. januáru 2014. Príplatok sa zvýši o 20 centov zo súčasných 10,84 eur na 11,04 eur.

Ďalšie zmeny súvisiace so zvýšením životného minima
Podľa toho ako sa mení životné minimum, menia sa aj niektoré štátne sociálne dávky. Bližšie sa o náraste týchto dávok dočítate v článku: Od 1. júla sa zvyšujú štátne sociálne dávky a príspevky o 1,8 %

Ide predovšetkým o príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného minima na osobnú asistenciu, na opatrovanie,  na prepravu, na kompenzáciu výdavkov súvisiacich s diétnym stravovaním, hygienou alebo opotrebovaním šatstva, na kompenzáciu výdavkov súvisiacich s prevádzkou motorového vozidla a so starostlivosťou o psa so špeciálnym výcvikom a podobne. Ak uvažujete o predčasnom starobnom dôchodku, upozorňujeme vás, že  sa od prvého júla 2013  mierne  zvýši aj hranica pre priznanie predčasného starobného dôchodku.  Novo priznaný predčasný starobný dôchodok podľa zákona musí  byť najmenej vo výške 237,80 eur (zvýšenie o 4,30 eur  na úroveň 1,2- násobok životného minima.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok