Ako efektívne využiť zmenku v podnikaní

Barbora Hodasová | rubrika: Článok | 20. 4. 2015
Zmenka môže poslúžiť ako jednoduchý nástroj pre zabezpečenie záväzkov, či pomôcť s financovaním podnikania. Tipy pre efektívne využitie zmeniek pri podnikaní nájdete v našom článku.
Ako efektívne využiť zmenku v podnikaní

Zdroj: Shutterstock

Výhody zmeniek môže využiť naozaj každý

Okruh osôb, ktoré sa môžu stať účastníkmi zmenkových vzťahov, je v podstate neobmedzený.

Na rozdiel od iných cenných papierov (napr. akcií) ich môže vystaviť nielen fyzická osoba podnikajúca ako živnostník, ale dokonca aj nepodnikateľ (napríklad v súvislosti so zabezpečením záväzku vyplývajúceho zo zmluvy o pôžičke).

Aj vyhotovenie zmenky je pomerne jednoduché – ak si netrúfate text zmenky koncipovať sami, pomôžu vám formuláre, do ktorých podľa textu postačí doplniť relevantné údaje a podpisy účastníkov; mnoho použiteľných formulárov je dostupných nielen v predajniach kancelárskych potrieb, ale aj na internete.

Zmenka ako platidlo

Možnosti využitia zmenky ako platobného prostriedku sú široké – zmenky sa uplatnia najmä vtedy, keď je dlžník síce majetný (a veriteľ má tým pádom určitú mieru istoty, že jeho pohľadávku bude možné uspokojiť z majetku dlžníka), ale v dobe vzniku záväzku z najrôznejších dôvodov nedisponuje dostatkom peňažnej hotovosti.

V týchto prípadoch môže dlžník riešiť situáciu tak, že veriteľovi vystaví buď zmenku vlastnú, na ktorej bude figurovať ako dlžník sám alebo zmenku cudziu, na ktorej bude okrem neho dlžníkom aj tzv. zmenečník. Zmenečníkom býva osoba, voči ktorej má dlžník záväzok (dlžníkov dlžník) – ak zmenečník zmenku podpíše, stáva sa tzv. akceptantom a veriteľ získava právo vymáhať dlh hneď voči dvom osobám – v prípade, že zmenečník ako priamy dlžník nezaplatí, môže sa veriteľ obrátiť na vystaviteľa zmenky ako na nepriameho dlžníka.

Zmenka ako prostriedok získania úveru

Ak sa veriteľ obáva, že by dlžník mohol byť pri splatnosti zmenky insolventný alebo sám potrebuje peňažnú hotovosť čo najskôr, môže ešte nesplatnú zmenku veľmi ľahko za odplatu previesť na inú osobu tzv. rubopisom (indosamentom), ktorý predstavuje jednoduchú písomnú doložku umiestnenú spravidla na zadnej strane zmenky.

Práve ľahká prevoditeľnosť, v kombinácii s inými výhodami zmenky, umožnila vznik tzv. eskontných úverov, pomocou ktorých sa dajú získať finančné prostriedky pre financovanie podnikateľských aktivít.

Mechanizmus poskytnutia eskontného úveru spočíva v tom, že banka odkúpi (eskontuje) zmenku pred jej splatnosťou a za odkúpenie uhradí peňažné prostriedky vo výške nominálnej hodnoty zmenky zníženej o úrokovú zrážku a administratívne poplatky súvisiace s eskontom. Zmenkový veriteľ tak od banky získa peňažné prostriedky (úver) ešte pred splatnosťou samotnej zmenky a banka jeho vrátenie žiada až vtedy, keď zmenkový dlžník neuhradí dlh zo zmenky v dobe splatnosti.

Konkrétne podmienky poskytovania eskontných úverov sú v každej banke trochu odlišné – ak teda máte zmenku, ktorá ešte nie je splatná a pomocou ktorej by ste chceli eskontný úver získať, porovnajte pred výberom poskytovateľa úveru aj aktuálne obchodné podmienky jednotlivých bánk.

Zabezpečovacia funkcia zmenky

Ak veriteľ nechce akceptovať zmenku ako platobný prostriedok, môže ju využiť aspoň na zabezpečovacie účely – vedľa nároku plynúceho z obchodnoprávnej zmluvy tak bude plynúť nárok na zaplatenie aj z vystavenej zmenky, vďaka ktorej bude možné v prípade omeškania s platením zmluvného záväzku dosiahnuť rýchle a efektívne vymoženie peňažných prostriedkov zodpovedajúcich výške zmluvného záväzku.

Vystavenie zmenky možno veriteľovi ponúknuť aj ako alternatívu zálohovej platby.

Výhody zmenky oproti iným formám záväzných prísľubov zaplatenia

Osobitná povaha zmenky tkvie v tom, že ide o tzv. abstraktný cenný papier. To znamená, že pri vymáhaní zmenkového záväzku veriteľ nemusí preukazovať skutočný dôvod jeho vzniku (tzv. kauzu). V praxi to znamená, že ak zmenka napríklad zabezpečuje pohľadávku na zaplatenie kúpnej ceny za dodanie tovaru, nemusí veriteľ pri jej vymáhaní na súde tvrdiť a preukazovať uzatvorenie kúpnej zmluvy a splnenie podmienok pre vznik nároku na zaplatenie kúpnej ceny; úplne postačí, keď predloží platnú zmenku, na ktorej predávajúci figuruje ako dlžník.

Ďalšou podstatnou výhodou zmenkového záväzku je, že (na rozdiel od iných peňažných záväzkov) umožňuje oveľa jednoduchšie a rýchlejšie získanie súdneho rozhodnutia pre jeho exekučné vymáhanie. Ak veriteľ predloží spolu s návrhom na začatie konania návrh zmenkového platobného rozkazu na tlačive uverejnenom ministerstvom spravodlivosti, platnú zmenku a zaplatí súdny poplatok, súd by mal vydať zmenkový platobný rozkaz najneskôr do desiatich pracovných dní.

Odporca navyše môže podať námietky proti zmenkovému platobnému rozkazu len do troch dní od jeho doručenia; námietky musia byť v tejto lehote už aj odôvodnené. Ak odporca v uvedenej lehote podať námietky nestihne, má zmenkový platobný rozkaz účinky právoplatného rozsudku. Niektorí veritelia určite ocenia ako výhodu aj skutočnosť, že návrh na vydanie zmenkového platobného rozkazu je možné podať nielen na všeobecný súd dlžníka (t.j. súd príslušný podľa jeho bydliska či sídla), ale aj na súd, v obvode ktorého je platobné miesto podľa zmenky.

Pravidlá pre nakladanie so zmenkami sa teda skutočne oplatí poznať – pri zmenkách totiž do bodky platí, že sú dobrým sluhom, ale zlým pánom.

Príklad použitia zmenky:

Pán Novák podniká v oblasti distribúcie a predaja vína. Tovar odoberá od slovenských vinárov a predáva ho reštauračným zariadeniam. Najväčším zákazníkom pána Nováka je penzión jeho kamaráta s názvom „Pod zasneženým kopcom“, ktorý odoberá víno najmä počas lyžiarskej sezóny. 

Túto sezónu penzión očakával vysokú návštevnosť, od pána Nováka preto objednal značné množstvo vína vyrobeného malým vinárstvom Hečko s.r.o. so sídlom v Pezinku. Faktúra, na základe ktorej mal penzión za dodané vína zaplatiť pánovi Novákovi, bola splatná až 50 dní od dodania, pánovi Novákovi to ale nevadilo, pretože sa s vinárstvom dohodol, že mu cenu za víno uhradí až 70 dní od dodania – pán Novák teda počítal s tým, že cenu za víno vinárstvu uhradí až z časti peňazí, ktoré mu zaplatí penzión. Sezóna však nakoniec vôbec nevyšla a penzión, ktorý mal v zimnom období len minimálne tržby, preto nebol schopný pánu Novákovi uhradiť kúpnu cenu za dodané víno včas; pán Novák tým pádom nebol schopný včas splniť svoj záväzok voči vinárstvu.

Po vzájomných rokovaniach všetkých zúčastnených sa situácia vyriešila tak, že pohľadávka na úhradu kúpnej ceny za víno, ktorú malo vinárstvo Hečko s.r.o. voči pánu Novákovi, bola zabezpečená cudzou zmenkou, ktorú vystavil pán Novák a akceptoval penzión Pod zasneženým kopcom; v zmenkovej sume boli už započítané aj dohodnuté úroky za odklad splatnosti kúpnej ceny. Zmenka vyzerala nasledovne:


Zmenka

V Žiline, dňa 1. februára 2015

Za túto zmenku zaplaťte na rad Hečko s.r.o., ul. Hroznová6, Pezinok, 6.000,- EUR (slovom: šesť tisíc eur) 30. mája 2015.

Zmenečník:

Pod zasneženým kopcom s.r.o.

ul. Do svahu 10, Oščadnica

podpis konateľa zmenečníka

Splatné v Pezinku, ul. Hroznová 6                                                                              Vystaviteľ:

                                                                                                                                         Ján Novák

                                                                                                                                         ul. Obchodná3, Žilina

                                                                                                                                     podpisvystaviteľa

Barbora Hodasová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok