Živnostenské podnikanie alebo spoločnosť s ručením obmedzeným?

Barbora Hodasová | rubrika: Článok | 8. 6. 2015
Premýšľate či podnikať ako SZČO alebo je výhodnejšie založiť spoločnosť s ručením obmedzeným? Prinášame vámvýhody i nevýhody oboch foriem podnikania.
Živnostenské podnikanie alebo spoločnosť s ručením obmedzeným?

Zdroj: Shutterstock

Podnikanie na základe živnostenského oprávnenia, resp. ako samostatne zárobkovo činná osoba, má v porovnaní so spoločnosťou s ručením obmedzeným rôzne nevýhody.

Najväčšou výhodou tohto podnikania sú však nižšie administratívne náklady a oveľa menej vybavovania na rôznych úradoch.

Spoločnosť s ručením obmedzeným v prvom rade (na rozdiel od SZČO) vyžaduje vynaloženie nezanedbateľných nákladov a úsilia na založenie – ak ste sami schopní vyhotoviť si potrebné podklady pre zápis do obchodného registra (zakladateľský dokument, čestné vyhlásenia, podpisový vzor konateľa či samotný návrh na zápis do obchodného registra), vyhnete sa nákladom za právnika (najčastejšie sa pohybujú od 200 a viac eur).

Zaplatíte však poplatky za úradne osvedčenie podpisov a najmä súdny poplatok za zápis s.r.o. do obchodného registra (momentálne 331,50 euro).

Zákon stanovuje aj povinnosť zloženia vkladov do základného imania – minimálna výška základného imania je 5000 eur a hodnota vkladu každého spoločníka musí byť aspoň 750 eur. Pre úplnosť však dodajme, že do budúcna sa predpokladá uzákonenie s.r.o. so základným imaním vo výške 1 euro (v susednej Českej republike sú tzv. jednokorunové s.r.o. aktuálne už od 1. 1. 2014).

Zvýšeným nákladom potrebným pre vznik spoločnosti sa môžete sčasti vyhnúť kúpou tzv. ready-made spoločnosti. Ide o založenú spoločnosť zapísanú v obchodnom registri, ktorej vlastníkovi v podstate zaplatíte len za nadobudnutie obchodného podielu. Ceny ready-made spoločností sa v súčasnosti pohybujú okolo 500 eur, pri kúpe si však dajte pozor, aby ste nekúpili spoločnosť s nesplatenými záväzkami.

Nevýhoda zvýšených nákladov a administratívnej náročnosti spoločnosti s ručením obmedzeným zostáva prítomná aj po jej vzniku. Zmeny údajov zapísaných v obchodnom registri je treba riešiť na súde za poplatok 66 eur.  Opäť počítajte aj s nákladmi na vypracovanie dokumentov ku zmenám, ak ich nedokážete vypracovať sami. Len pre porovnanie - ak podnikáte ako živnostník, bude vás vykonanie zmien v osvedčení o živnostenskom oprávnení stáť len 3 eurá.

Spoločnosť s ručením obmedzeným musí navyše účtovať v podvojnom účtovníctve, ktorého vedenie väčšina podnikateľov pre jeho zložitosť zveruje plateným externým účtovníkom; SZČO postačí viesť jednoduché účtovníctvo.

Obmedzená zodpovednosť za dlhy

Najpádnejším argumentom pre založenie s.r.o. je obmedzená zodpovednosť spoločníka za dlhy z podnikania. Spoločnosť a spoločník sú totiž z právneho hľadiska samostatnými osobami s oddeleným majetkom a záväzkami; ako spoločník za dlhy spoločnosti ručíte len do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri. Ak sú vklady splatené a splatenie je v obchodnom registri zapísané, neručíte za dlhy s.r.o. vôbec. Ak ste SZČO, ručíte za svoje záväzky celým svojím majetkom.

Úspešnú s.r.o. môžete speňažiť

Obrovská výhoda spoločnosti s ručením obmedzeným spočíva v tom, že ju môžete previesť na tretiu osobu a prípadne tak získať nemalú finančnú čiastku. Kúpa úspešnej spoločnosti obvykle nie je motivovaná jej majetkom, ale predovšetkým snahou získať jej goodwill (dobré meno, vzťahy so zákazníkmi), príp. know-how. To poskytuje oproti začatiu podnikania „na zelenej lúke“ konkurenčnú výhodu. Živnostník naopak svoje podnikanie tak ľahko previesť nemôže.

Spoločnosť s ručením obmedzeným budí dojem dôveryhodnejšieho obchodného partnera

Spoločnosť budí dojem väčšieho a organizovanejšieho celku, ktorý dokáže zabezpečiť viaceré pracovné sily schopné sa v prípade termínovej kolízie navzájom zastúpiť. Nepoučení obchodní partneri si často myslia, že s.r.o. disponuje značným majetkom, ktorý je garanciou pre úspešné vymoženie prípadnej pohľadávky.

Ani jedno z vyššie uvedeného sa pritom nemusí zakladať na pravde – ak je s.r.o. spoločnosťou s jediným spoločníkom a konateľom, neposkytuje zákazníkom nijaké výhody. Obchodovanie s menšími spoločnosťami je nevýhodnejšie. Často nič nevlastnia a za účelom uspokojenia dlhov nie je možné postihovať majetok spoločníka – zatiaľ čo majetok SZČO je pre prípadnú exekúcie dostupný.

Pozor aj na tzv. švarc systém

Ak máte ako živnostník jedného väčšieho odberateľa, na ktorom ste de facto závislí, môže vzniknúť podozrenie, že ste účastníkom systému nelegálnej práce, za ktorú Vám môže byť uložená pokuta až do 331 eur. Pri poskytovaní služieb pod záštitou spoločnosti s ručením obmedzeným podozrenie z nelegálnej práce nehrozí.

Daňové aspekty

Aj keď je spoločnosť v strate (príp. nedosiahne dostatočný zisk pre hradenie dane z príjmu), musí zaplatiť minimálnu daň z príjmu v podobe tzv. daňovej licencie, a to vo výške 480 eur ročne (ak nie je platiteľom DPH), prípadne až 960 eur ročne (ak je platiteľom DPH). SZČO sa povinnosť úhrady daňovej licencie netýka.

SZČO má oproti spoločnosti s r.o. výhodu v tom, že si môže znížiť základ dane o tzv. nezdaniteľné časti základu dane; zároveň môže uplatniť výdavky z príjmov tzv. paušálom, čo je výhodné najmä pre SZČO s nízkymi nákladmi (napr. služby spočívajúce v duševnej práci).

Vo vlastnej spoločnosti sa naopak môžete zamestnať; mzdu si môžete dať do nákladov.

Daňová optimalizácia, ktorú je možné realizovať na základe aktuálne účinných právnych predpisov, by sa však nemala stať (pokiaľ v konkrétnej situácii neponúka skutočne značnú možnosť ušetriť) základom pre rozhodnutie o právnej forme podnikania. Momentálny trend totiž smeruje skôr k odstraňovaniu rozdielov a neuznávaniu optimalizačných krokov – správca dane má totiž možnosť neprihliadať na kroky, ktoré vedú k účelovému zníženiu daňovej povinnosti (viď § 3 ods. 6 daňového poriadku). Podobný trend panuje aj u odvodov.

Zjednodušene by sa teda dalo povedať, že ak pri podnikaní predpokladáte vyššie náklady, väčšie riziko vzniku peňažných záväzkov po splatnosti a chcete dlhodobo budovať značku vašich produktov či služieb, ktoré sú nejakým spôsobom zvláštne, oplatí sa Vám skôr s.r.o. Ak sa však venujete duševnej činnosti alebo podnikaniu nevyžadujúcemu vynaloženie vyšších nákladov, pre začiatok vám úplne postačí fungovať ako SZČO a prechod môžete zvážiť pri vyššom obrate či ponuke spojenia sa s inými podnikateľmi.

Barbora Hodasová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok