Jandík: Zdravotné poistenie cudzincov je zákonnou podmienkou získania vstupného víza

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 17. 6. 2015
"Typickým klientom sú manažéri z USA a Číny, Rusi, Ukrajinci alebo zahraniční študenti", vysvetľuje Roman Jandík, manažer marketingu Maxima poisťovne.
Jandík: Zdravotné poistenie cudzincov je zákonnou podmienkou získania vstupného víza

Zdroj: Shutterstock

S Romanom Jandíkom, manažérom marketingu a online poistenia v spoločnosti Maxima poisťovna, sme sa rozprávali o možnostiach zdravotného poistenia pre cudzincov, ktorí prichádzajú na Slovensko predovšetkým z krajín mimo Európskej únie.

1. Dobrý deň pán Jandík, mohli by ste v krátkosti našim čitateľom priblížiť podstatu zdravotného poistenia pre cudzincov?

Dobrý deň, zjednanie zdravotného poistenia cudzincov je zákonnou podmienkou získania vstupného víza pre žiadateľov z krajín mimo schengenský priestor. Zároveň je alternatívou systému verejného zdravotného poistenia a kryje náležitú lekársku starostlivosť.

2. Iste ste sa užs týmstretli, že práve toto poistenie si klienti zamieňajú s cestovným poistením. Mohli by ste poukázať na rozdiel medzi týmito druhmi poistenia?

Klasické cestovko predpokladá, že ste dlhodobo poistení v krajine svojho trvalého pobytu, kde prispievate napríklad do systému verejného poistenia alebo ste inak komerčne poistení a slúži predovšetkým turistom.

Zdravotné poistenie cudzincov splňa podmienky stanovené zákonom č. 404/2011 Z.z. o pobyte cudzincov na území Slovenskej republiky. Slúži k dlhodobým, napríklad pracovným alebo študijným pobytom na Slovensku. Systém verejného poistenia prakticky nahrádza.

3. Kto patrí medzi typických klientovzjednávajúcich si zdravotné poistenie pre cudzincov?

Typickými klientmi sú najmä študenti, ktorí využívajú možnosť študovať v zahraničí. Ďalšou veľkou skupinou sú tiež ukrajinci alebo rusi dlhodobo žijúci na Slovensku. Častými klientami sú tiež občania USA alebo Číny vykonávajúci manažérske profesie v nadnárodných korporáciách.

4. Aké zdravotné poistenie cudzincov ponúka Maxima poisťovňa?

Maxima poisťovňa pôsobí na európskom trhu zdravotného poistenia už mnoho rokov a poskytuje pomerne širokú paletu produktov, z nich niektoré je možné objednať aj online.

Okrem  poistenia nutnej a neodkladnej starostlivosti, čo je produkt, ktorý kryje akútne zdravotné problémy, ponúkame online aj komplexné zdravotné poistenie cudzincov, ktoré sa svojim rozsahom blíži verejnému poisteniu.

Špeciálnymi pripoisteniami sú produkty pre tehotné alebo deti


rjandikIng. Roman Jandík,(33 rokov) vyštudoval odbor Ekonómia, riadenie podniku na Fakulte strojní České vysoké učení v Prahe. Takmer celý život je občanom Roztok pri Prahe a celú svoju profesnú kariéru sa pohybuje v odvetví marketingu so zameraním na online obchod. Niekoľko rokov pracoval na kapitálovom trhu a v bankovníctve. Od roku 2013 je zamestnancom Maxima poisťovne, menšiej dynamickej spoločnosti, ktorá sa zameriava najmä na zdravotné poistenie cudzincov.

5. Je takéto poistenie drahé? Koľko eur mesačne by poistenie stálo? Čo presne ovplyvňuje výšku poistného? Mohli by ste uviesť aspoň nejaké konkrétne približné sumy poistného?

Záleží od konkrétneho zadania. Napríklad poistenie nutnej a neodkladnej starostlivosti stojí 40 eur mesačne. Komplexné zdravotné poistenie je výraznejšie drahšie, pretože ponúka výrazne širšie krytie. Ročná poistka stojí aktuálne ročne 740 eur.

6.V prípade, že cudzinec so zjednaným zdravotným poistením využije služieb zdravotníckeho zariadenia, aký je nasledujúci postup? Musí uhradiť náklady a potom si ich nechať preplatiť v poisťovni, alebo rovno stačí uviesť číslo poistenia v danej nemocnici či ambulancii?

V prípade poistnej udalosti je nutné kontaktovať asistenčnú službu EuroCross, ktorá klientovi poskytne bezplatný servis. Klient nahlási poistnú udalosť a po jej spracovaní mu sú vyplatené finančné prostriedny naspäť. U zmluvných zdravotníckych zariadení úhrada nie je dopredu nutná.

7. Akceptujú všetky zdravotnícke zariadenia na Slovensku toto poistenie?

Poistenie Maxima poisťovne je schválené cudzineckou políciou a spĺňa všetky zákonné podmienky, takže nemusí byťakceptované.

8. Môže sa poistiť aj tehotná žena? Vzťahuje sa toto poistenie aj na pôrod a ostatné náklady s tým súvisiace?

Ano, samozrejme. Poistenie tehotných, ktoré kryje pôrod a súvisiace ošetrenie, je špeciálnym typom pripoistenia a nie je možné ho zjednať online. Tento produkt však Maxima poisťovňa na Slovensku ponúka.

Ďakujem za rozhovor,
Miroslava Hrášková, Finance.sk

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok