Čo robiť, ak je dlžník v úpadku?

Barbora Hodasová | rubrika: Článok | 24. 8. 2015
Témy konkurzov a reštrukturalizácií na Slovensku rezonujú najmä od medializácie kauzy Váhostav. Aký je vlastne medzi konkurzom a reštrukturalizáciou rozdiel a ako by sa mal veriteľ zachovať, ak sa dlžník dostane do úpadku?
Čo robiť, ak je dlžník v úpadku?

Zdroj: Shutterstock

Konkurz a reštrukturalizácia – čo je vlastne pre veriteľov výhodnejšie?

Konkurz aj reštrukturalizácia sú spôsoby riešenia úpadku dlžníka, ktorý má viacero veriteľov. Riadené uspokojovanie záväzkov dlžníka v úpadku zabezpečuje, aby jednotliví veritelia neboli pri uspokojovaní svojich pohľadávok bezdôvodne zvýhodnení na úkor iných veriteľov.

Konkurz je na rozdiel od reštrukturalizácie radikálny a likvidačný spôsob riešenia úpadku, ktorý spočíva v tom, že sa speňaží majetok dlžníka; veritelia sa následne uspokojujú z výťažku.

Reštrukturalizácia je pre dlžníka miernejšia – Pohľadávky veriteľov sa uspokojujú podľa dohodnutého reštrukturalizačného plánu. Dlžníkovi teda zostáva majetok a tento môže naďalej vykonávať svoju podnikateľskú činnosť. K reštrukturalizácii má zmysel pristúpiť len vtedy, ak situácia dlžníka dovoľuje ďalšie podnikanie, ktoré bude generovať zisk určený na uspokojenie pohľadávok veriteľov. Dodajme, že k reštrukturalizácii je možné pristúpiť aj za účelom odvrátenia hroziaceho úpadku.

Na to, aby reštrukturalizácia bola povolená, musí byť vypracovaný posudok, v ktorom poverený správcareštrukturalizáciu odporučí - táto však môže byť odporučená len vtedy, ak v prípade jej povolenia možno odôvodnene predpokladať väčší rozsah uspokojenia veriteľov dlžníka ako v prípade vyhlásenia konkurzu. Z uvedeného je teda zjavné, že ak je v prípade konkrétneho dlžníka reštrukturalizácia možná, mala by byť pre veriteľov výhodnejšia, než konkurz.

Či už bude úpadok riešený formou konkurzu alebo reštrukturalizácie, môžu do priebehu riešenia určitou formou zasiahnuť aj veritelia, a to prostredníctvom veriteľských orgánov.

Aby ste sa však ako veriteľ vôbec mohli stať členom veriteľského orgánu, musíte v prvom rade svoju pohľadávku do konania prihlásiť.

Prihlasovanie pohľadávok do konkurzu

Pre samotné prihlásenie pohľadávky je kľúčové, aby ste u všetkých svojich dlžníkov z času na čas preverovali, či u nich konkurzné alebo reštrukturalizačné konanie neprebieha. Kontrolu by ste mali v pravidelných intervaloch vykonávať tak, že vyhľadáte, aké informácie boli ohľadom dlžníka zverejnené v Obchodnom vestníku. Nečakajte, že vás správca alebo dlžník na vyhlásenie konkurzu či reštrukturalizácie upozorní – zákon im túto povinnosť neukladá.

V dnešnej dobe je našťastie možné kontrolu vykonať aj tzv. od stola, a to zadaním údajov dlžníka do vyhľadávacieho formulára na príslušných webových stránkach.

V konkurze sa pohľadávky uplatňujú písomnou prihláškou, ktorá sa podáva v jednom rovnopise správcovi a v jednom rovnopise na súd. Prihláška musí byť správcovi doručená v základnej prihlasovacej lehote do 45 dní od vyhlásenia konkurzu, inak nebudete môcť vykonávať hlasovacie právo a ďalšie práva spojené s prihlásenou pohľadávkou.

Právo na pomerné uspokojenie vašej pohľadávky tým nie je dotknuté; môžete však byť uspokojený len z výťažku zaradeného do rozvrhu zo všeobecnej podstaty, ktorého zámer zostaviť bol oznámený v Obchodnom vestníku po doručení prihlášky správcovi.

Obzvlášť dôležité je včasné uplatnenie v prípade zabezpečených pohľadávok (napr. záložným právom) – ak totiž zabezpečovacie právo nie je uplatnené v základnej prihlasovacej lehote 45 dní od vyhlásenia konkurzu, zanikne.

Prihláška musí byť podaná na predpísanom tlačive, ktoré je možné získať z webových stránok Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky (sekcia vzory a formuláre).

Správca prihlásenú pohľadávku porovná s účtovnou a inou dokumentáciou úpadcu, zoznamom záväzkov, prihliadne na vyjadrenia úpadcu a iných osôb a vykoná aj vlastné šetrenie. Ak pri skúmaní zistí, že vami prihlásená pohľadávka je sporná, je povinný ju v spornom rozsahu poprieť.

Ak bola vaša pohľadávka popretá, máte právo domáhať sa na súde určenia popretej pohľadávky žalobou. Žaloba musí byť podaná voči všetkým, ktorí popreli pohľadávku. Žalobu musíte podať do 30 dní od doručenia písomného oznámenia správcu o popretí pohľadávky, inak právo domáhať sa určenia popretej pohľadávky zanikne (a tým pádom sa uspokojenia pohľadávky s najväčšou pravdepodobnosťou nedomôžete, a to ani čiastočne).

Prihlasovanie pohľadávok do reštrukturalizácie

Pre prihlasovanie pohľadávok do reštrukturalizácie sa uplatní veľmi podobný postup, ako pre prihlasovanie do konkurzu. Prihláška sa však podáva v jednom rovnopise len u správcu a správcovi ju musíte doručiť do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie. V prípade povolenia reštrukturalizácie však sledujte prihlasovaniu lehotu veľmi starostlivo – na rozdiel odkonkurzu sa totiž na prihlášku doručenú po lehote neprihliada.

Barbora Hodasová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok