Dostali ste výpoveď? Môže byť neplatná!

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 3. 2. 2016
Dostali ste výpoveď z pracovného pomeru? Skontrolujte, či zamestnávateľ neporušil zákon a nemal vám ponúknuť inú prácu.
Dostali ste výpoveď? Môže byť neplatná!

Zdroj: Shutterstock

Kedy musí zamestnávateľ plniť ponukovú povinnosť?

Takmer každý zamestnanec vie, že výpoveď z pracovného pomeru môže dostať len z určitých zákonom vymedzených dôvodov. Nie každému je však známa skutočnosť, že zamestnávateľ musí v súvislosti s výpoveďou splniť aj tzv. ponukovú povinnosť.

Ponuková povinnosť zamestnávateľovi vzniká, ak vám v dohodnutom mieste výkonu práce môže namiesto rozviazania pracovného pomeru výpoveďou ponúknuť inú vhodnú prácu. Ak zamestnávateľ ponukovú povinnosť poruší, môžete sa domáhať určenia neplatnosti výpovede.

Aká môže byť ponúkaná práca

Ponúkaná práca musí zo zákona spĺňať dve podmienky.

Ako už bolo uvedené vyššie, v prvom rade musí ísť o prácu v mieste výkonu práce podľa vašej pracovnej zmluvy. Ak teda máte v pracovnej zmluve miesto výkonu práce vymedzené konkrétnou prevádzkou, viaže sa ponuková povinnosť na vhodnú prácu v rámci konkrétnej prevádzky. Ak je miesto výkonu práce dojednané ako obec, musí zamestnávateľ vziať do úvahy vhodnú prácu, ktorú by vám mohol ponúknuť v ktorejkoľvek svojej prevádzkarni v danej obci.

Druhou podmienkou je vhodnosť ponúkanej práce. Vhodnosť neznamená, že vám zamestnávateľ musí ponúknuť presne ten istý druh práce, aký s vami dojednal v pracovnej zmluve, musí však rešpektovať aspoň vaše zdravotné limity a schopnosti. Ponúkaná práca môže byť aj na kratší pracovný čas, než bol pôvodne dohodnutý vašou pracovnou zmluvou.

Kedy zamestnávateľ nemusí ponúknuť náhradnú prácu

Ponuková povinnosť zamestnávateľa však neplatí pre každý zákonný výpovedný dôvod.

Zamestnávateľ ju nemusí dodržať pri výpovedi z nadbytočnosti, ktorá vznikne vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia na výkon práce k tzv. užívateľskému zamestnávateľovi pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu.

Ďalej ponuková povinnosť neplatí:

  • pre výpoveď z dôvodu neuspokojivého plnenia pracovných úloh, 
  • pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny 
  • alebo z dôvodu, pre ktorý je možné okamžite skončiť pracovný pomer. 

Ako musí zamestnávateľ ponukovú povinnosť realizovať?

Vždy majte na pamäti, že to je práve zamestnávateľ, kto musí v prípadnom spore o neplatnosť výpovede dokázať, že ponukovú povinnosť splnil. Ak teda ponuka vhodnej práce nebola vykonaná písomne alebo ústne pred svedkami, či iným spôsobom, ktorý by zamestnávateľovi umožnil uniesť dôkazné bremeno vzhľadom na skutočnosť, že ponukovú povinnosť riadne splnil, máte šancu v spore o neplatnosť výpovede uspieť.

Kedy sa do sporu so zamestnávateľom radšej nepúšťať

Ako už bolo uvedené vyššie, zamestnávateľ je ten, kto musí v prípadnom súdnom spore preukázať, že došlo k riadnemu splneniu ponukovej povinnosti.

Ste to však vy, kto musí v prípade začatia súdneho sporu o určenie neplatnosti výpovede preukázať, že zamestnávateľ vhodnou prácou v dojednanom mieste výkonu práce pre rozviazaním pracovného pomeru výpoveďou skutočne disponoval a mal vám ju teda ponúknuť.

Ak je vhodných miest viac, musíte všetky pre potreby súdu výslovne označiť, pretože tento bude skúmať podmienky vzniku ponukovej povinnosti len vo vzťahu k vami označeným pracovným miestam.

Príklad nedostatočného označenia

Následky nedostatočného označenia vhodných pracovných miest na vlastnej koži pocítil bývalý zamestnanec veľkej vodárenskej spoločnosti, ktorý podal žalobu o určenie neplatnosti výpovede na Okresný súd Komárno.

Zamestnanec v rámci súdneho sporu uviedol, že zamestnávateľ mal v dobe rozviazania pracovného pomeru výpoveďou k dispozícii až 58 voľných pracovných miest a domnieval sa, že je na zamestnávateľovi, aby preukázal, že ani jedno z týchto voľných pracovných miest nesplňuje podmienku vhodnosti na dojednanom mieste výkonu práce  zamestnanca.

Najvyšší súd SR však uviedol, to bol práve zamestnanec, kto mal v súdnom spore uviesť, ktoré z 58 voľných pracovných miest sú vhodnými pracovnými miestami v mieste výkonu jeho práce. Ak zamestnanec uvedenú skutočnosť riadne netvrdil a obmedzil  sa len na tvrdenie, že zamestnávateľ mal v rámci celej Slovenskej republiky k dispozícii 58 voľných pracovných miest, nemôže to podľa názoru Najvyššieho súdu SR postačovať na výhru súdneho sporu o určenie neplatnosti výpovede.

Prepúšťanie viacerých zamestnancov a jediné vhodné miesto

Ak zamestnávateľ prepúšťa viac zamestnancov a za účelom vykonania ponukovej povinnosti má voľné len jedno vhodné pracovné miesto, nemôže si podľa judikatúry Najvyššieho súdu SR vybrať, voči ktorému zamestnancovi ponukovú povinnosť vykoná.

Voľné pracovné miesto musí ponúknuť všetkým prepúšťaným zamestnancom a je potom na každom z nich, či sa rozhodne, že ponúkané miesto prijme. Miesto dostane ten zo zamestnancov, ktorý prijme ponuku ako prvý. U ostatných zamestnancov (či už tých, ktorú ponuku odmietli alebo tých, ktorí síce ponuku prijali, ale neskôr) je možné rozviazať pracovný pomer výpoveďou z príslušného zákonom vymedzeného dôvodu.

Ak vám teda zamestnávateľ pri hromadnom prepúšťaní ponúkol iné vhodné pracovné miesto, neotáľajte a prijmite ho čo najskôr.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok