Lehotu na podanie daňového priznania si môžete predĺžiť až o 6 mesiacov

Redakcia | rubrika: Článok | 27. 2. 2019
Nestíhate podať daňové priznanie? Nevadí, môžete si predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania. Máme pre vás návod, ako na to.
Lehotu na podanie daňového priznania si môžete predĺžiť až o 6 mesiacov

Zdroj: Shutterstock

Ako si predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania

Už pár rokov nie je nutné žiadať daňový úrad o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania, ani uvádzať dôvod.

Jednoducho stačí podať "Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania".

Oznámenie o predĺžení lehoty nemá predpísanú formu. Vzor takéhoto priznania sme pre vás pripravili. Môžete si ho stiahnuť do počítača, doplniť potrebné údaje a odoslať na daňový úrad.

 

Najneskôr do 31.marca, respektíve 1. apríla 2019 musíte podať daňovému úradu príslušnému vášmu miestu trvalého bydliska spomínané oznámenie. 31. marec 2019 však pripadne na nedeľu, takže podať oznámenie môžete až do 1. apríla 2019.

V oznámení uvediete novú lehotu, v ktorej podáte daňové priznanie. Lehotou je koniec kalendárneho mesiaca: 30. apríl, 31. máj alebo 30. jún.

Môžete si zvoliť, ktorý dátum vám vyhovuje. Ak však v oznámení uvediete novú lehotu do 30. apríla 2019, nemôžete si už odovzdanie daňového priznania opätovne predĺžiť.

Pamätajte tiež, že do vami zvolenej lehoty je taktiež splatná daň a je potrebné ju uhradiť. Nie je potrebné uvádzať dôvod na predĺženie lehoty podania daňového priznania. Máte príjmy zo zahraničia? Predĺžiť lehotu sa dá ešte viac.

Ak máte príjmy zo zahraničia, môžete podať daňové priznanie až za šesť ďalších mesiacov. Lehotu si tak môžete predĺžiť do 31. júla, 31. augusta, alebo 30. septembra 2019. Pri predĺžení lehoty do konca júla, augusta alebo septembra musíte v oznámení uviesť, že máte príjmy zo zahraničia a tiež z akej krajiny (tzn. napr. mám príjmy z Českej republiky, mám príjmy z Veľkej Británie a pod.).

V prípade, že by ste v daňovom priznaní nakoniec príjmy zo zahraničia nemali, mohli by ste čeliť pokute.

Kedy je nutné žiadať o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania

V dvoch životných situáciách nie je postačujúce iba oznámiť daňovému úradu, že sa bude posúvať lehota. Je potrebné podať žiadosť a čakať na jej schválenie.

1) Daňové priznanie podáva dedič daňovníka

Ak daňovník zomrie, podáva daňové priznanie dedič do troch mesiacov od smrti daňovníka. Dedič môže požiadať daňový úrad o predĺženie tejto lehoty podaním žiadosti najneskôr 15 dní pred uplynutím doby, do kedy má dedič daňové priznanie podať.

Napríklad, dedič musí podať daňové priznanie za daňovníka najneskôr do 16. júna. Do 1. júna má možnosť požiadať o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania.

2) Daňovník je v konkurze alebo v likvidácii

Taktiež daňovník, ktorý sa nachádza v konkurze alebo v likvidácii, si môže predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania, len ak mu je vopred schválená na základe žiadosti, ktorú podal príslušnému daňovému úradu.

Žiadosť daňovému úradu je povinný doručiť najneskôr 15 dní pred uplynutím pôvodnej lehoty na podanie daňového priznania.

Proti rozhodnutiu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania sa nemožno odvolať.

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok