Ako na životopis alebo CV krok za krokom

Elena Ondrová | rubrika: Článok | 22. 6. 2016
Hľadáte svoje prvé zamestnanie alebo ste sa rozhodli zmeniť súčasné? V oboch prípadoch sa nezaobídete bez správne napísaného štruktúrovaného životopisu, ktorý vám otvorí cestu k pracovnému pohovoru. V nasledujúcom texte vám poradíme, ako napísať životopis.
Ako na životopis alebo CV krok za krokom

Zdroj: Shutterstock

V momente, kedy sa rozhodnete uchádzať sao nové zamestnanie, je potrebné vytvoriť životopis, ktorý zašletepotenciálnemu zamestnávateľovi.

V súčasnej dobe je prvotným cieľomživotopisu podať zamestnávateľovi základné informácie o uchádzačovi, ktoréby mali byť prehľadné, stručné a výstižné a zaujať personalistunatoľko, aby venoval preštudovaniu životopisu svoju pozornosť.

Je potrebné zdôrazniť, že v poslednej dobeje neoddeliteľnou súčasťou žiadosti o zamestnanie tiež motivačný list, v ktorommáte ako uchádzač možnosť presne špecifikovať vaše predpoklady pre konkrétnupracovnú pozíciu vo vybranej spoločnosti. Viac o tom, ako napísaťmotivačný list, sa dočítate v článku:

 

Čo by mal životopis obsahovať

Štruktúrovaný životopis má o uchádzačovi podať základné informácie o tom, kto je a čo vie.  Dá sa to zhrnúť do štyroch základných položiek, ktoré je potrebné uviesť do životopisu.  Jedná sa o kontaktné údaje, pracovné skúsenosti, dosiahnuté vzdelanie a konkrétne schopnosti a zručnosti.

Osobné a kontaktné údaje

V úvodnej časti životopisu sa vždy musia nachádzať základné údaje o uchádzačovi, ktorými sú meno a priezvisko, kontaktná adresa, telefón a e-mail. Uviesť môžete aj dátum narodenia, národnosť či rodinný stav, avšak tieto údaje nie sú povinné.  V neposlednom rade môžete vložiť fotografiu, najlepšie klasickú portrétovú fotku.

Pracovné skúsenosti

V tejto časti uveďte chronologicky od najnovších po najstaršie vašu prax. Uveďte názov zamestnávateľa a názov pracovnej pozície, ktorú ste zastávali.

Napíšte tiež mesiac a rok nástupu a odchodu. Stručne popíšte činnosť, ktorú ste na danej pozícii zastávali – zodpovednosť, úlohy, výsledky a ďalšie konkrétne informácie, ktoré môžu byť pre budúceho zamestnávateľa zaujímavé.

V tejto časti životopisu sa uvádza tiež materská a rodičovská dovolenka, prípadne evidencia na úrade práce.

Vzdelanie, odborná príprava a kurzy

Najskôr uveďte najvyššie dosiahnuté vzdelanie (názov školy, odbor štúdia, získaný titul, rok dokončenia), základnú školu neuvádzajte. Pokiaľ ešte študujete, uveďte tiež predpokladanú dobu ukončenia štúdia. Do tejto časti CV patrí tiež informácia o kurzoch a školeniach, ktoré ste absolvovali.

Schopnosti a zručnosti

Ďalšou dôležitou časťou životopisu je tiež prehľad o schopnostiach a zručnostiach. Jedná sa predovšetkým o jazykové schopnosti (úroveň znalostí), počítačové zručnosti (zoznam programov, ktoré ovládate) a ďalšie charakteristiky, ktoré vás môžu odlíšiť od ostatných uchádzačov, a ktoré majú vzťah k vybranej pozícii – napríklad vodičský preukaz, ekonomické znalosti. Dajú sa uviesť tiež zahraničné stáže, konferencie, odbornú či publikačnú činnosť, prípadne rôzne ocenenia. 

Chcete si dozvedieť viac o právach a povinnostiach zamestnanca zo zákonníka práce? Stiahnite si ho priamo do svojho počítača:  Zákonník práce.  Prípadne si môžote stiahnuť aj iné zaujímavé zákony. 

Chcete uspieť na pracovnom pohovore?

Na záver štruktúrovaného životopisu patrí dátum vyhotovenia a vlastnoručný podpis. V dobe elektronickej komunikácie, kedy sú životopisy a ďalšie dokumenty zasielané elektronickou poštou sa namiesto vlastnoručného podpisu uvádza iba napísané meno a priezvisko.

Pre získanie dobrej pracovnej pozície je potrebné venovať pozornosť tvorbe životopisu. Je na vás, či si životopis vytvoríte sami podľa vašich predstáv, alebo použijete niektorý zo vzorov, ktorých nájdete na internete množstvo. 

Vyššie sú vymenované základné informácie, ktoré je potrebné do životopisu uviesť. Životopis je dobré prispôsobiť zamestnávateľovi a pozícii, na ktorú sa hlásite. Niekedy môže byť užitočné, uviesť kontakty na osoby, ktoré o vás môžu podať referencie. Niektorí zamestnávatelia to doslovne vyžadujú. 

Dobré rady na záver na písanie životopisu

Zaujať životopisom na prvý pohľad

Stručnosť a prehľadnosť, žiadne slohové cvičenie

Žiadne pravopisné chyby

Nič nevylepšovať, písať iba pravdu

Využiť formulár na tvorbu životopisu



Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok