Ukradli vám batožinu? Čo robiť a kedy vás poisťovňa neodškodní!

Ľubica Florková | rubrika: Článok | 11. 5. 2016
Vydali ste sa na cesty s cestovným poistením a plnými kuframi. Ako postupovať, keď kufre nedorazia? Ako riešiť ukradnutú alebo stratenú batožinu? Plnenie poisťovne pri uplatňovaní takejto škody vám radi vysvetlíme.
Ukradli vám batožinu? Čo robiť a kedy vás poisťovňa neodškodní!

Zdroj: Shutterstock

 

Poistenie batožiny je vo väčšine prípadov zahrnuté automaticky pri cestovnom poistení. Ak vám vznikne škoda, poisťovne vyplácajú poistné v nasledovných prípadoch.

Poisťovňa vás odškodní pri poškodení či strate svojho majetku, pri krádeži , lúpeži a vlámaním sa do ubytovne, úschovne a podobných zariadení.

Neplatí to však pri vašej dovolenke v stane či prívese napriek tomu, že bol uzamknutý.  

Tieto udalosti sa vzťahujú aj počas prepravy v motorovom vozidle, či dopravným prostriedkom.

Krádež batožiny: kedy vás neodškodnia

Pri vlámaní do dopravného prostriedku, či počas dovolenky vám poisťovňa krádež batožiny prepláca až vtedy, ak ku krádeži došlo z uzamknutého a zabezpečeného vozidla a kufor sa nachádzal v batožinovom priestore a nebolo ho nijak vidieť. Teda nemôže byť odložený na sedačkách.

V bežnom balíku cestovného poistenia vás poisťovňa neodškodní v prípade, ak batožina nebola dostatočné zabezpečená v motorovom vozidle, bola opotrebovaná, či nevhodne zabalená.  Napríklad niektoré poisťovne majú vo výlukách neplnenie  odcudzenia mobilného telefónu, tabletu, notebooku, platobných kariet, hotovosti,  umeleckých predmetov, liekov, zvierat či rastlín nachádzajúcich sa vo vozidle.

Cestovné poistenie, poistenie batožiny, vám môže pomôcť aj v situácii, ak cestujete letecky a letecká spoločnosť vám nedodá načas vašu batožinu. Môžete si požiadať o preplatenie vašich nákladov spojených s nakúpením náhradných vecí. Limity sa pohybujú v rozpätí aj do 1000EUR a je možné si to pripoistiť aj na 3000EUR. Poistná suma sa odvíja od počtu hodín,  kedy batožina nebola doručená.

Výška odškodnenia je limitovaná

Každá poisťovňa má stanovené maximálne limity, do akej výšky odškodní, no pohybuje sa to v priemere do 350 eur na jednu udalosť. Niektoré poisťovne ponúkajú aj navýšenie limitu na 1000,- EUR, alebo si môžete poistiť aj  konkrétnu vec.

Poistenie sa najčastejšie vzťahuje na osobne veci, cennosti, elektronické a optické prístroje, športové potrebe. Každá poisťovňa si podmienky upravuje podľa seba, preto sa informujte v podmienkach poistenia.

Čo robiť, keď sa niečo stane?

V dnešnej dobe už majú túto podmienku každá poisťovňa. Každú poistnú udalosť, teda odcudzenie, poškodenie alebo oneskorenie dodania batožiny je potrebné nahlásiť na infolinku.

To číslo nájdete na kartičke, ktorú dostanete pri uzatvorení zmluvy.

Na infolinke vás telefonista/tka naviguje, čo je potrebné urobiť nasledovne. Vo väčšine prípadov je dobré, ak si urobíte aj fotky, a tak zdokladujete poistnú udalosť.

Ak bola privolaná polícia, poisťovňa počká na vyjadrenie polície.

Priletíte na dovolenku a zistíte, že vaše kufre nemáte. Čo urobíte?

1. Obráťte sa na letisku na príslušné oddelenie reklamácii, kde vypíšete tlačivo s čo najdetailnejšou identifikáciou kufru. Letecká spoločnosť si vyžaduje 24hodín na doručenie omeškanej batožiny bez možnosti kompenzácie

2. Nahláste to svojej poisťovni, v ktorej ste uzavreli cestovné poistenie. Tieto infolinky sú bezplatné, aj zo zahraničia, a pekne vás navigujú na ďalšie kroky, čo by ste mali urobiť, a čo všetko si môžete kúpiť, čo vám spoločnosť preplatí.

3. Už len trpezlivo čakať, kedy vám ho dovezú.

Užitočné typy, ktoré vám môžu urýchliť nájdenie batožiny

1.Urobte si selfie.

V dnešnej dobe je bežné sa fotiť aj pred odchodom. Je veľmi vhodné, ak sa odfotíte aj s kuframi, ktoré sa potom ľahšie identifikujú. 

2.Označte si ho.

Je fajn si kufor  ozvláštniť,  vyšpecifikovať.

Veľmi vhodné je, keď váš kufor nie je bežnej farby. Štatisticky sa najviac strácajú kufre sivej, čiernej a hnedej farby. Môžete si  ho ozdobiť aj nejakými  ozdobnými prvkami, ktoré je dobré potom uviesť aj v tlačive

3.Vyplňte si adresný štítok.

Kufor sa môže aj vďaka takejto drobnosti dostať rýchlejšie ku svojmu majiteľovi

4.Obaľte si kufor do fólie. 

Anketa

Ukradli Vám niekedy peňaženku alebo doklady?

Ľubica Florková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok