Kreditná karta: mať či nemať?

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 17. 5. 2016
Kreditná karta je jednoduchým zdrojom peňažných prostriedkov. Zaplatíte ňou za nákup aj v prípade, že na svojom bežnom účte práve nemáte dostatok peňazí. Je ale vhodná pre každého? Kedy sa oplatí ju vlastniť a aké riziká v sebe skrýva?
Kreditná karta: mať či nemať?

Zdroj: Shutterstock

Nie je kreditka ako kreditka

V dnešnej dobe má kreditku už takmer úplne každý. Ale je tomu skutočne tak? Častokrát dochádza k zamieňaniu debetnej a kreditnej karty - mnohí totiž operujú pojmom kreditka aj v prípade debetnej platobnej karty. Ani vy neviete, aký je medzi nimi rozdiel? Hoci sa obe platobné karty sa na prvý pohľad od seba ničím zvláštnym nelíšia, rozdiel je dosť zásadný.

Pomocou debetnej karty platíte vlastnými peniazmi, kým využívaním kreditnej karty čerpáte bankou poskytnutý úver. 

Čerpáte úver, ktorý neskôr splácate

Kreditná karta je veľmi užitočný nástroj, pomocou ktorého je možné krátkodobo preklenúť nedostatok finančných prostriedkov. Jej používaním de facto čerpáte úver, ktorý neskôr splácate. A  niekoľko týždňov dokonca úplne zadarmo. Banky vám pri jej poskytnutí ponúkajú bezúročné obdobie, najčastejšie v rozmedzí 40 až 55 dní.

Ak čerpané prostriedky splatíte počas tohto obdobia, neplatíte z neho žiadne úroky. A tak takmer dva mesiace môžete nakupovať za peniaze banky úplne zadarmo. Ďalším plusom je, že na jej získanie nepotrebujete žiadneho ručiteľa. Stačí, ak máte dostatočne vysoký príjem. Niekedy o ňu dokonca ani nemusíte žiadať - ak ste pre banku zaujímavý klient, kreditnú kartu s predschváleným úverovým limitom vám ponúkne aj sama.

Viac o tom, ako získať od banky kreditnú kartu, sa dočítate v našom sprievodcovi:

Na čo všetko sa dá použiť

Kreditná karta je najčastejšie využívaná na platby za tovar v obchodoch alebo na internete, keďže s jej pomocou zaplatíte aj v prípade, že váš bežný účet zíva prázdnotou. Za jej pravidelné využívanie vám dokonca niektoré banky na účet mesačne pripíšu malú odmenu, prípadne môžete využiť programy zliav za nákup vo vybraných obchodoch, ktoré sú s kredinou kartou mnohokrát spojené. A to sa môže hodiť najmä, ak máte hlboko do vrecka alebo ak si chcete dopriať to, po čom už dlho túžite: od niečoho pekného na seba až po vytúženú letnú dovolenku.

Parťák pri cestovaní

Kreditná karta je v dnešnej dobe už takmer štandardom pri nákupe leteniek, rezervovaní hotelu, či požičiavaní áut v zahraničí. U niektorých obchodníkov sa vám môže dokonca stať, že s debetnou kartou vôbec nepochodíte. Preto prevažne pri zahraničných cestách je kreditná karta nielen vhodným, ale často aj potrebným spoločníkom, ak so sebou nechcete nosiť veľký obnos hotovosti. S cestovaním sú spojené aj ďalšie výhody a doplnkové služby, ktoré obvykle získate spolu s kreditnou kartou. Najčastejšie ide o celoročné cestovné poistenie alebo zvýhodnený, prípadne bezplatný vstup do letiskového salóniku, s ktorým si spríjemníte nekonečné čakanie na svoj let.  

Všetko má svoje úskalia

S kreditnou kartou máte teda nielen neustály prístup k finančnej rezerve na plánované i neplánované výdavky, ale dokáže vám zjednodušiť život v mnohých situáciach, najmä v zahraničí.  Má však aj svoje temné stránky, o ktorých sa často z letáku v banke či reklame v televízii nedozviete. Ak sa chcete vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam a komplikáciám, mali by ste ju používať správnym spôsobom, prípadne zvážiť, či ju vôbec potrebujete. 

Mesačná splátka kreditnej karty

Akonáhle začnete kreditnú kartu využívať, musíte začať aj s jej splácaním. Mesačná splátka, často označovaná povinná minimálna splátka, je zväčša definovaná ako určité percento z vyčerpanej sumy, napríklad 5 %. A tak čím viac prostriedkov z karty vyčerpáte, tým vyššiu mesačnú splátku budete banke platiť. 

Uplynutie bezúročného obdobia pri kreditnej karte

Medzi hlavné výhody a najväčší ťahák kreditnej karty nepochybne patrí bezúročné obdobie. Ak požičanú sumu vrátite  v tomto období, neplatíte žiadne úroky. Po jeho uplynutí sa ale začína nesplácaná časť úveru úročiť a musíte počítať s pomerne vysokými úrokovými sadzbami, dokonca vyššími ako pri klasickom spotrebnom úvere. Po uplynutí bezúročného obdobia sa úročenie pohybuje okolo dvadsaťpercentnej úrovne, čo je v súčasných tržných podmienkach pomerne veľa. Čerpaná čiastka sa vám tak veľmi ľahko môže predražiť. Lákavé reklamné kampane bánk, že nebudete platiť žiadne úroky, sú teda pravdivé, ale len čiastočne. Musíte to totiž stihnúť počas bezúročného obdobia.

Výber hotovosti z kreditky sa predraží

Hoci kreditná karta umožňuje výber hotovosti z bankomatu, príliš sa neodporúča ju takto používať. Vo väčšine prípadov sa na výber hotovosti nevzťahuje bezúročné obdobie, a tak vám hneď naskočí úrok, ktorý môže byť omnoho vyšší ako ten, ktorý platíte za platbu kartou po jeho uplynutí. Za výber z bankomatu vám banka okrem úroku naúčtuje aj nemalý poplatok (buď % z vyberanej sumy alebo paušálny poplatok). Je teda lepšie kreditnou kartou z bankomatu nevyberať, prípadne každý výber dôkladne zvážiť. 

Pozor na platby na internete

Obzvlášť opatrní by ste mali byť predovšetkým v prípade nákupov na internete. Tieto platby predstavujú menej bezpečnú transakciu ako je tomu u overeného obchodníka. Dôvodom je, že nezadávate svoj PIN kód, ale platíte len prostredníctvom údajov uvedených na prednej a zadnej strane vašej karty. A tak ak si ju dobre neustrážite, stačí ak vám z nej niekto opíše tieto údaje a môže veselo platiť. Našťastie, v dnešnej dobe si už väčšina bánk internetové transkacie chráni zaslaním autorizačného kódu na mobilný telefón. 

Kreditná karta nemusí prinášať len úžitok

Predtým, ako banku požiadate alebo jej kývnete na vydanie kreditnej karty, je rozumné zvážiť si všetky plusy a mínusy. Ako uvádzame vyššie, nie vždy môže prinášať len úžitok. Ak ste disciplinovaný, poctivo si postrážite bezúročné obdobie a budete ňou platiť a nie len vyberať, môže byť kreditka vaším skvelým a bezpečným spôsobom platenia či už na Slovensku alebo v zahraničí. V tomto prípade môžete vďaka kreditnej karte získať mnohé zaujímavé výhody, napríkad v podobe cestovného poistenia. Ak, naopak, kartu bezhlavo vyčerpáte do dna a budete ju musieť splácať spolu s nemalými úrokmi, vo veľmi krátkom čase pocítite túto jej temnú stránku. Je preto vhodné zamyslieť sa, do ktorej skupiny patríte, a či je tento produkt pre vás to pravé orechové.   

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Kreditná karta, Slovensko, Úrok

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?