Na Slovensku chýbajú absolventi technických odborov. Automobilky volajú po zmene!

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 5. 2016
Aj keď je Slovensko najväčším výrobcom áut na jedného obyvateľa, stretáva sa s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov s technickým vzdelaním. Ako zvýšiť záujem o technické odbory? Automobilky v spolupráci s technickými vysokými školami otvárajú prázdninovú akadémiu pre žiakov!
Na Slovensku chýbajú absolventi technických odborov. Automobilky volajú po zmene!

Zdroj: Shutterstock

Podľa analýzy Zväzu automobilového priemyslu odchádza každoročne do dôchodku 33 tisíc kvalifikovaných pracovníkov, pričom zo stredných škôl vyjde iba 5 000 absolventov s technickou kvalifikáciou.

Najnovšie štatistiky uvádzajú, že až tretina študentov vysokých škôl študuje odbory, ktoré trh práce nepotrebuje a až polovica všetkých absolventov sa neuplatní vo svojom odbore.

Zmeniť danú situáciu sa pokúšajú niektorí zamestnávatelia v spolupráci zo školami. Čoraz viac sa ozývajú hlasy opätovné zavedenie odborných podnikových učilíšť a stredných škôl.

Problém však je v motivácii žiakov, študentov a ich rodín. V minulosti bolo náročné vyštudovať gymnázium a jeho absolventi museli zvládnuť vysokú úroveň v oblasti prírodných vied, dejín, biológie a literatúry.  

Dnes je gymnázium v každom menšom meste a kto neabsolvuje gymnázium, tak môže vyštudovať obchodnú akadémiu, či obdobnú strednú školu, ktorá pripravuje študentov na „administratívne práce“.  

Vyučiť sa murárom, elektrikárom, či absolvovať iný technický odbor sa považuje skoro za hanbu.

Vlastná iniciátiva v podobe automobilovej akadémie

Zvýšiť záujem o technické odbory medzi mladými ľuďmi je ambícia projektu Automobilová JUNIOR akadémia 2016 – AJA.

Za projektom stojí Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP SR), automobilka Volkswagen, trnavská automobilka PSA Groupe a Kia Motors Slovakia  v spolupráci so Strojníckou fakultou STU v Bratislave, Materiálovotechnickou fakultou STU v Trnave a Žilinskou univerzitou v Žiline.

Jeden prázdninový týždeň v Žiline, v Bratislave alebo v Trnave sa  žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka dozvedia o činnosti zážihového a vznetového motora, elektrických a elektronických systémov vozidla, automobilovej technike, alternatívnych pohonoch a podobne.  

Tieto poznatky rozšíria o návštevu priamo v laboratóriách, vývojových centrách a vo výrobnej fabrike Volkswagnu, Kii Motors alebo v trnavskej automobilke.

h2  Zväz automobilového priemyslu žiada podporu vlády

Zástupci zväzu, technicky zameraných vysokých škôl a automobiliek apelujú na vládu, aby v svojom programovom vyhlásení zapracovala zásadné odporúčania. Vláda by mala:

  • implementovať zákon o odbornom vzdelávaní a príprave k systému duálneho vzdelávania
  • upraviť zákon o vysokých školách tak, aby viac reflektoval potreby pracovného trhu
  • reformovať vzdelávanie pre potreby praxe
  • podieľať sa na spolupráci pri projektoch smerujúcich k informovaniu o potrebe a význame štúdia technických odborov


Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok