Bageterie Boulevard: Zdravý fastfood

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 20. 6. 2016
"Chceme ľuďom priniesť inú formu rýchleho stravovania, chceme im ukázať, že sa dá najesť rýchlo, ale i zdravo a kvalitne," hovorí riaditeľka rozvoja a franšízingu českého reťazca Bageterie Boulevard Markéta Krejčíková.
Bageterie Boulevard: Zdravý fastfood

Zdroj: Shutterstock

Keď sa povie franšíza, väčšina si predstaví Mc Donald. No možnosti podnikať formou franšíz na Slovensku pribúda.  Bageterie Boulevard prichádza s plánom rozšíriť svoje pôsobenie i do ďalších miest mimo Bratislavu. 

1) Aké sú pre BB zaujímavé lokality? I keď totiž máme na Slovensku veľa zaujímavých miest, s počtom obyvateľov nad 100 tisíc je len Bratislava a Košice. Vyplatí sa otvorenie prevádzky v menšom meste?

Záleží to naozaj na danom meste, niektoré miesta môžu byť aj menšie, ale sú navštevované a niečím zaujímavé. Počet obyvateľov nie je jediným faktorom pre otvorenie pobočky, všeobecne hľadáme miesta s vysokou návštevnosťou, napr. v obchodných centrách, v centrách miest, alebo u MHD a pod. Na Slovensku sú vhodné napríklad mestá ako Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Nitra atď. Zatiaľ sa však sústredíme predovšetkým na Bratislavu. 

2) Čo očakávate od Vášho budúceho partnera? Ako by mal vyzerať vhodný partner Bageterie Boulevard? Je nutné, aby vlastnil nejaký kapitál?

Jedna z podmienok spolupráce je aj vlastný kapitál. Ideálneho partnera si predstavujeme ako človeka pracovitého, ktorý má za sebou ako finančné tak podnikateľské zázemie, resp. skúsenosti. Musí mať samozrejme kladný vzťah k našej značke a musíme si sadnúť hneď od prvého stretnutia. Uvítame samozrejme i skúsenosti z pohostinstva.

Porici_int_low.jpg

"Franšízant má krytý chrbát obchodným partnerom a podporu pre rozjazd"

3) Prečo je výhodnejšie podnikať cez franšízu s BB než si založiť vlastný podnik a investovať prostriedky do svojho podniku s „byť sám sebe pánom“ a nemusieť  dodržiavať nejaké podmienky vyplývajúce z franšízy?

Všeobecne možno za najväčšie výhody považovať kompletné prevzatie fungujúceho know-how, ľahký prístup k informáciám a podpora zo strany poskytovateľa po celú dobu trvania zmluvy. Franšízor kompletne predstaví spôsob fungovania spoločnosti, jej históriu aj stratégiu do budúcnosti. Často umožňuje taktiež návštevy zákulisia ostatných prevádzkarní tak, aby budúci podnikateľ videl nastavené postupy v praxi. U nás franšízant dostane podrobnú kalkuláciu nákladov a výnosov, veľkosť a návratnosť investície, spôsob financovania vrátane harmonogramu.

Vďaka tomu dopredu vie, do čoho ide. Zjednodušene povedané, franšízant má v tomto biznise tak trochu krytý chrbát silným obchodným partnerom a silnú podporu pre rozjazd. To u vlastného biznisu ťažko nájde. Dobrý poskytovateľ franšízy je niečo ako sprievodca podnikateľa. Má potrebné znalosti a skúsenosti, pomáha s výberom lokality, získaním certifikácií, nutných k vedeniu prevádzky, či s prípravou potrebnej dokumentácie. Naviac tiež zabezpečuje zaškolenie zamestnancov nového franšízanta.

bageterie_boulvard.jpg

4) Umožňuje podnikanie pod značkou BB vytvárať aj nejaké vlastné návrhy menu, prípadne vlastný druh obloženej bagety?

Sme jednotný koncept pre všetky pobočky a franšízy, tzn. všetci ponúkajú rovnaké produkty a v rovnakých časových intervaloch. Nebránime sa však nápadom a iniciatívam zo strany franšízantov a ak sú dobré, tak ich implementujeme do celého konceptu. Vítame nové zmeny i podnety. Chceme byť moderní a inovatívni a hľadáme cesty ako ukázať, že sme trochu iný fast food, než aký je v našich krajinách známy. Je však nutné podotknúť, že rozhodujúcim článkom sme vždy my.

5) Ako rýchlo očakávate úspešnosť prevádzky od jej zriadenia? Poskytujete aj nejakú „skúšobnú“ dobu?

Každá prevádzkareň sa väčšinou v priebehu prvého roka prevádzky sústredí na zladenie prevádzky, druhý rok si tzv. sadne. Preto máme pravidlo, že po dobu dvoch rokov vraciame našim franšízantom priebežne platený franšízový poplatok, ak nevykazujú v podnikaní zisk. Nechceme profitovať na našich partneroch, ak by nemali byť v zisku, sú na to jasne nastavené pravidlá.

"Mladí ľudia sú kosmopolitní. Chcú jesť moderne,zdravo a rýchlo."

6) Koľko zamestnancov je nutných  na prevádzku bagetérie? Vyberá si ich franšízant sám, alebo BB rieši aj personálne obsadenie prevádzky. Musia všetky prevádzky dodržovať rovnaké otváracie hodiny?

Nový franšízanti si svoj personál vyberajú sami, my ho potom zaškoľujeme, s druhou a ďalšou prevádzkarňou už školenie musia zvládnuť sami prostredníctvom nášho e-learningového programu, franšízor potom už len vykonáva certifikácie. Samozrejme s výberom zamestnancov franšízantovi môžeme pomôcť, keď bude chcieť. 

Vzhľadom k rozmanitosti veľkosti prevádzkarne, otváracia doba, výška tržby a iných faktorov sa aj počet zamestnancov v rôznych prevádzkarňach líši. Tu sa prispôsobujeme prostrediu.

marketa_krejcikova

Markéta Krejčíková,
 riaditeľka rozvoja a franšízingu českého reťazca Bageterie Boulevard


7) Bageterie Boulevard sa netají tým, že chce expandovať do Nemecka a Maďarska. Má franšízové podnikanie v týchto krajinách nejaké špecifiká?

Každá krajina je trochu špecifická. Než vstúpime na daný trh, tak si prostredie dostatočne zanalyzujeme a vyhodnotíme, či to pre nás má zmysel alebo nie. Princíp franšízového podnikania je ale všeobecne rovnaký. Samozrejme môže byť trh ovplyvnený inou legislatívou, výškou miezd, a všeobecne cien, ktorým sa samozrejme prispôsobujeme a nastavujeme spoluprácu v súlade s tým. 

8) Plánujete rozšíriť menu podľa chutí a zvyklosti týchto krajín? Bude sa ponuka jedál a nápojov odlišovať, alebo bude vo všetkých štyroch krajinách rovnaká?

Áno, môžeme menu trochu upraviť podľa dopytu v daných krajinách, ale našou snahou je toto minimalizovať, čo sa nám veľmi dobre podarilo aj v Dubaji. Nebudeme to však realizovať na úrovni jednotlivých franšíz a miest.

9) Na záver trochu netradičná otázka, ale ako vníma BB Slovensko z hľadiska marketingovej podpory? Bude využívať rovnaké reklamy ako pre Českú republiku? Vnímate rozdielnosť medzi slovenskou a českou povahou, obzvlášť pokiaľ sa jedná o mladých ľudí, ktorí už československú éru nezažili? 

Slovenský trh je veľmi podobný tomu nášmu, takže aj naše marketingové plány budú veľmi podobné. Plánujeme sa však naviac zamerať na silnejšie budovanie značky. Naším cieľom je dostať sa do povedomia rovnako tak ako u nás v Česku.

Čo sa týka mladých ľudí, tak tí sú kozmopolitní. Hľadajú iné alternatívy než tie, čo sme mali za československej éry. Chcú jesť moderne, ale zdravo a hlavne rýchlo, a naviac ešte bez kompromisu. Ich nároky na jedlo sú čím ďalej väčšie a dajú si tú prácu, aby si našli podnik, ktorý ich potreby uspokojí. A to chceme aj my, chceme ľuďom priniesť inú formu rýchleho stravovania, chceme im ukázať, že sa dá najesť rýchlo, ale i zdravo a kvalitne. Naviac im však chceme priniesť i určitú demokratizáciu kultúry v stravovaní s francúzskym šarmom.

Ďakujem za rozhovor.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok