Doba trvania pracovného pomeru – ako predĺžiť dobu určitú na dobu neurčitú?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 29. 6. 2016
Pracovný pomer na dobu neurčitú ponúka garanciu stáleho príjmu; istota pravidelného zárobku hrá významnú úlohu aj pri získavaní rôznych úverov či pôžičiek. Čo robiť, aby sa doba určitá zmenila na dobu neurčitú?
Doba trvania pracovného pomeru – ako predĺžiť dobu určitú na dobu neurčitú?

Zdroj: Shutterstock

Pracovný pomer na dobu určitú je výhodný najmä pre zamestnávateľov

K uzatváraniu pracovných zmlúv na dobu určitú by malo dochádzať len vtedy, keď to vyžadujú zvláštne okolnosti súvisiace s povahou práce alebo s prevádzkovými potrebami zamestnávateľa.

Doba určitá je odôvodnená najmä u tzv. sezónnych prác (napríklad v poľnohospodárstve) alebo vtedy, keď máte pracovať len ako náhrada za iného zamestnanca, u ktorého nastala prechodná prekážka v práci (napríklad ako zástup za ženu na materskej dovolenke). 

Zamestnávatelia však nezriedka využívajú možnosť dojednávania pracovných pomerov na dobu určitú aj v prípadoch, keď si chcú len vyskúšať, či im bude konkrétny zamestnanec vyhovovať. Uvedeným spôsobom zamestnávatelia v podstate obchádzajú ustanovenia o skúšobnej dobe, ktorá má spravidla trvať len tri mesiace.

Práva a povinnosti zamestnancov upravuje aj Zákonník práce, ktorý si môžete stiahnuť do svojho počítača: Sťahuj Zákonník práce

Trvanie pracovného pomeru na dobu určitú býva v praxi vymedzené troma rôznymi spôsobmi:

  • a) uvedením časového úseku, na ktorý sa pracovná zmluva uzatvára (napr. na tri mesiace, na 10 týždňov),
  • b) uvedením dátumu, do ktorého bude pracovný pomer trvať (napr. do 31. 12. 2016),
  • c) špecifikáciou obdobia, počas ktorého bude práca zamestnanca potrebná (napr. počas čerpania materskej a rodičovskej dovolenky zamestnankyne).

 Ak ste vo svojej pracovnej zmluve nenašli výslovné určenie doby trvania vášho pracovného pomeru, potom platí, že je dohodnutý na neurčitý čas; toto platí aj v prípade, ak ste sa so zamestnávateľom na dobe určitej dohodli len ústne.

Pre úplnosť dodajme, že zamestnanec pracujúci na dobu určitú musí mať rovnaké podmienky ako porovnateľný zamestnanec zamestnaný na dobu neurčitú. Rovnosť sa musí týkať aj podmienok pracovných, aj podmienok súvisiacich s bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci.

Ak teda napríklad zamestnávateľ poskytuje porovnateľnému zamestnancovi na dobu neurčitú ochranný odev, musí ho poskytnúť aj tým, čo pracujú iba na dobu určitú. Zamestnávateľ má zároveň povinnosť zamestnancov pracujúcich na dobu určitú vhodným spôsobom informovať o pracovných miestach na neurčitý čas, ktoré sa u neho uvoľnili.

Dobu určitú nie je možné predlžovať donekonečna

Pracovný pomer na určitú dobu môže byť dohodnutý najdlhšie na dva roky. Ak nebola v pracovnej zmluve dohodnutá rovno maximálna dvojročná doba trvania pracovného pomeru na dobu určitú, je možné ho predĺžiť (alebo opätovne dohodnúť) v rámci dvoch rokov najviac dvakrát.

Zákonník práce ďalej stanoví, že za opätovne dohodnutý pracovný pomer na dobu určitú sa pokladá aj pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na dobu určitú medzi tým istým zamestnancom a zamestnávateľom. 

Zákonník práce však zo zákazu predlžovania a opätovného dojednávania doby určitej stanovuje aj výnimky. K ďalšiemu predĺženiu alebo opätovnému dohodnutiu pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky možno pristúpiť v prípade nutnosti: 

  • a) zastupovania zamestnanca počas materskej či rodičovskej dovolenky (vrátane dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku) a dočasnej pracovnej neschopnosti,
  • b) zastupovania zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,
  • c) výkonu prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku či výkonu prác, ktorú sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónne práce),
  • d) výkonu prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.
Ak dôjde k predĺženiu alebo opätovnému dohodnutiu pracovného pomeru vo vyššie uvedených výnimočných situáciách, musí byť dôvod predĺženia alebo opätovného dohodnutia pracovného pomeru vyjadrený v pracovnej zmluve. 

Ďalej dodajme, že špecifickým prípadom je predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky s vysokoškolskými pedagógmi či tzv. tvorivými zamestnancami vedy, výskumu a vývoja, ktoré vo vymedzených prípadoch dovoľuje zákon o vysokých školách. Obmedzenia zamestnávania na dobu určitú sa na vás nevzťahujú ani v prípade, ak ste zamestnávaný agentúrou dočasného zamestnávania.

Chcete vedieť viac o materskej alebo rodičovskej dovolenke? Čítajte v našich sprievodcoch:

 

Ako dosiahnuť zmenu pracovného pomeru na dobu neurčitú

Ak chcete, aby sa váš pracovný pomer predĺžil z doby určitej na dobu neurčitú, je najlepším riešením uzatvorenie dodatku pracovnej zmluvy, ktorým bude doba trvania pracovného pomeru zmenená. Inak platí, že pracovný pomer dojednaný na dobu určitú sa končí uplynutím tejto doby. Ak však budete po uplynutí dohodnutej doby pokračovať s vedomím zamestnávateľa vo výkone práce ďalej, predĺži sa pracovný pomer na neurčitý čas automaticky.

Judikatúra vyvodila, že pre uvedenú zmenu dĺžky trvania pracovného pomeru postačí aj to, ak je práca po uplynutí doby určitej vykonávaná aj s vedomím najbližšieho nadriadeného zamestnanca. Ďalej skontrolujte, či váš pracovný pomer na dobu určitú nebol dojednaný alebo predĺžený v rozpore s obmedzeniami, ktoré platia pre uzatváranie pracovných pomerov na určitý čas. Aj v takom prípade by totiž platilo, že je váš pracovný pomer dojednaný na dobu neurčitú.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok