Covid pas a občianka. Aké doklady potrebujem pri ceste do zahraničia v roku 2021?

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 5. 2021
Dovolenka v zahraničí je zväčša príjemnou udalosťou v živote pracujúceho človeka. A ešte príjemnejšie sa bude cítiť, ak si o danej destinácii zistí čo najviac potrebných informácií. Netreba zabúdať ani na doklady, ktoré budete pri ceste do zahraničia potrebovať. Viete, ktoré sú to?
Covid pas a občianka. Aké doklady potrebujem pri ceste do zahraničia v roku 2021?

Zdroj: Shutterstock

Občiansky preukaz - do ktorých krajín s ním môžem cestovať?

Prvý doklad, ktorý musíte mať bezpodmienečne platný je občiansky preukaz. Ak viete, že jeho platnosť bude čoskoro končiť, určite si vybavte nový doklad. Môžete tak urobiť už v polročnom predstihu a predídete tým zbytočným komplikáciam.

Do týchto štátov môžu slovenskí občania cestovať aj na občiansky preukaz:

  • Albánsko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česko, Čierna hora, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Taliansko, Kosovo, Cyprus, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Macedónsko, Malta, Nemecko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Srbsko, Švédsko, Spojené kráľovstvo (Veľká Británia, Škótsko, Wales).

Cestovný pas vám otvorí dvere do takmer všetkých krajín

Cestovný pas budete potrebovať do všetkých ostatných krajín, kde nemôžete cestovať na občiansky preukaz. Málokto vie, že cestovných pasov môžete mať niekoľko, odporúča sa mať ich dva – jeden vždy so sebou a druhý napríklad na recepcii hotela alebo v hotelovom sejfe. Žiadosť o vydanie cestovného pasu podáva občan v mieste trvalého alebo prechodného pobytu, alebo v mieste, kde sa zdržiava, na okresnom riaditeľstve Policajného zboru.

 

Koľko stojí pas? Poplatky za vystavenie cestovného pasu:

  • do 30 dní – do 6 rokov – 8 eur
  • do 30 dní – od 6 do 16 rokov – 13 eur
  • do 30 dní – od 16 rokov – 33 eur
  • do 10 dní – do 6 rokov – 16 eur
  • do 10 dní – od 6 do 16 rokov – 26 eur
  • do 10 dní – od 16 rokov – 66 eur
  • do 2 dní – do 6 rokov – 24 eur
  • do 2 dní – 6 do 16 rokov – 39 eur
  • do 2 dní – od 16 rokov – 99 eur

Medzinárodný vodičský preukaz (MVP) a kedy ho potrebujem?

Ak budete chcieť na dovolenke mimo EÚ jazdiť na aute, motorke, či skútri, budete potrebovať medzinárodný vodičský preukaz. Jeho vybavenie je otázkou jednej návštevy oddelenia dokladov poriadkovej polície príslušného okresného riaditeľstva Policajného zboru. Vydáva sa na počkanie a v dvoch verziách, ktoré korešpondujú so Ženevským a Viedenským dohovorom.

Čo k jeho vybaveniu potrebujete?

  • platný doklad totožnosti a platný vodičský preukaz, na základe čoho oddelenie dokladov preverí v evidenciách identifikačné údaje žiadateľa a jeho udelené vodičské oprávnenia.
  • neretušovanú farebnú alebo čiernobielu fotografiu zhotovenú na hladkom, lesklom polokartóne s rozmermi 3,5 cm x 4,5 cm.
Vydanie MVP stojí 6,50 eur.

V prípade, že cestujete autom, nezabudnite tieto dokumenty

Keď vyrazíte na letnú dovolenku autom, budete potrebovať aj zelenú kartu. Zabezpečuje plnenie v prípade nehody v zahraničí, bez nutnosti uzatvárať si poistenie zodpovednosti osobitne v každej krajine. Vydáva ju poisťovňa, ktorá zabezpečuje povinné zmluvné poistenie vášmu autu.  

Ďalší dokument, ktorý sa vám na cestách po zahraničí bude hodiť je európsky formulár o dopravnej nehode.Vydá vám ho vaša poisťovňa v ktorej máte uzatvorené PZP. Na potreby dovolenky je ideálne aj havarijné poistenie. Ochráni vás pred škodami, ktoré si spôsobíte pri ceste, pred vandalmi, zvieratami a napokon vám môže pomôže v krízovej situácii, keď sa vám napríklad pokazí automobil.

Medzinárodný očkovací preukaz a COVID pas

Medzinárodný očkovací preukaz budete potrebovať do krajín, ktoré vyžadujú očkovanie proti žltej chrípke resp. zimnici. Tento preukaz vám vystavia na počkanie za poplatok v každom očkovacom centre alebo u praktického lekára.

Európsky COVID certifikát by Európsky parlament mal schváliť v júni a platiť by mal najneskôr začiatkom leta, teda ešte v júni – prípadne v júli. COVID pas resp. certifikát bude vydávaný v dvoch jazykoch (napríklad slovenský a anglický), v dvoch podobách (elektronický aj papierový) a s informáciou, či je jeho držiteľ zaočkovaný, otestovaný alebo prekonal COVID (potvrdenie platí 3 mesiace).

COVID pas sa týka tých, ktorí absolvujú očkovanie alebo negatívny PCR test alebo majú doklad o prekonaní choroby COVID-19. Členské štáty EÚ musia očkovací pas poskytnúť všetkým, ktorí spĺňajú aspoň jednu z troch uvedených podmienok.

Certifikát bude mať podobu QR kódu. Kód bude obsahovať informácie, ako je meno, dátum narodenia a informáciu o zdravotnom stave človeka vo vzťahu k ochoreniu COVID-19, teda či už ochorenie prekonal, či bol očkovaný alebo má negatívny PCR či antigénový test.

Kópie všetkých dokladov

Ak si spravíte kópie všetkých dokladov potrebných k vycestovaniu do zahraničia, môžete pokojne spávať. Strata dokladov totiž nie je vôbec príjemná vec. V týchto prípadoch je lepšie mať svoje doklady naskenované aspoň z prednej strany. Uľahčí to komunikáciu s príslušnými úradmi v zahraničí a zabezpečí bezproblémový návrat domov. Poistiť si tieto dokumenty môžete napríklad aj jednoduchým uložením do mailovej schránky, odkiaľ ich budete vedieť kedykoľvek ukázať, či zaslať na vytlačiť.

Strata dokladov v zahraničí - ako ju riešiť?

Ak stratíte alebo prídete o občiansky či vodičský preukaz alebo cestovný pas ohláste to bezodkladne na miestnom oddelení polície. Tu vám vydajú protokol, ktorý bude kľúčový k vybaveniu cesty domov. Musíte s ním totiž navštíviť slovenský alebo európsky honorárny úrad. Tu vám za poplatok vystavia náhradný cestovný doklad, ktorý však poslúži len na cestu naspäť na územie Slovenska. Aby ste tento doklad obdržali, budete potrebovať, aby nejaká blízka osoba potvrdila vašu identitu, alebo poslúžia už vyššie spomínané kópie cestovných dokladov. Cena náhradného cestovného dokladu sa pohybuje v rozmedzí 15-20 eur.

Dôležitá info na záver. Vodičské preukazy, poštové, bankové a daňové karty sa nepovažujú za platný cestovný doklad alebo doklad totožnosti, a teda nepostačujú na preukázanie vašej totožnosti.

Anketa

Necháte sa zaočkovať na COVID-19?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok