Návod, ako si kúpiť elektronickú dialničnú známku 2019

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 9. 2019
1. Január 2016 bol pre slovenských vodičov prelomový. Vymenili sme nalepovacie diaľničné známky za elektronické. Už štyri roky si tak diaľničnú známku kupujeme cez internet, v aplikácii alebo na čerpacej stanici. Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie
Návod, ako si kúpiť elektronickú dialničnú známku 2019

Zdroj: Shutterstock

Ako kúpiť elektronickú diaľničnú známku?

Na čelné sklo nič nelepíte, diaľničnú známku kupujete len virtuálne. Podobný systém už dlhé roky funguje v Maďarsku. Nemusíte sa tak už viac trápiť s lepením známok a riešiť, ako dostať zvyšky lepidla zo skla. 

Diaľničnú známku si môžete zakúpiť prostredníctvom internetového obchodu eznamka.sk, pomocou mobilnej aplikácie eznamka, na čerpacích staniciach alebo v samoobslužných automatoch na hraničných prechodoch.

Najjednoduchšie kúpite diaľničnú známku cez internet. Stačí navštíviť stránku stránku eznamka.sk a pár kliknutiami máte zakúpenú ktorúkoľvek z troch diaľničných známok.

Na hlavnej stránke kliknete na ikonu Úhrada diaľničnej známky. Potom si vyberiete typ vozidla a typ diaľničnej známky, ktorú potrebujete. Kliknutím na tlačidlo KÚPIŤ sa dostanete do Zákazníckej zóny, kde zadáte evidenčné číslo vozidla, krajinu registrácie vozidla, e-mailovú adresu a telefón. Následne budete presmerovaný na platobnú bránu a po úhrade obdržíte na e-mail doklad o zaplatení. 

  • Tip: ak náhodou vbehnete na diaľnicu bez známky, no neplánujete byť „čiernym pasažierom“, odporúčame uhradiť diaľničnú známku online ešte v daný deň. Ak vás zachytí kamera, budete mať doklad o zaplatení a pokuta by vám nemusel byť v tomto prípade uznaná.

Rovnako rýchlo a šikovne viete kúpu vybaviť aj prostredníctvom mobilnej aplikácie eznamka.

Ďalšou alternatívou je nákup na čerpacej stanici, prípadne pri hraničných priechodoch. Dá sa kúpiť aj na počkanie, avšak ak sa nachádzate na čerpacej stanici, zväčša zamestnáte jej obsluhu na niekoľko minút.

Či už online alebo offline, pri kúpe diaľničnej známky zadávate EČV a pár osobných údajov.

 

Ako a kde si kúpiť diaľničnú známku

Zdroj: Pixabay

Koľko stojí slovenská elektronická diaľničná známka

Ceny diaľničných známok na rok 2019 zostali nezmenené. V ponuke sú tri: ročná, mesačná a 10-dňová. Tu sú ceny:

  • Ročná diaľničná známka: 50 eur
  • 30-dňová diaľničná známka: 14 eur
  • 10-dňová diaľničná známka: 10 eur

Ak kupujete známku cez internet, môžete za ňu zaplatiť platobnou kartou. Následne obdržíte na svoju e-mailovú adresu potvrdzujúci mail s faktúrou. Elektronická diaľničná známka sa viaže na jeden automobil a je neprenosná. Faktúru a doklad o jej zaplatení vodič nemusí nosiť so sebou.Vystavia mi kópiu dokladu o kúpe?

Ak stratíte doklad o kúpe alebo zmažete potvrdzujúci e-mail, ešte nie je všetko stratené. Pre potreby zaradenia do účtovníctva môžete požiadať o nový doklad telefonicky prostredníctvom infolinky NDS na čísle 02 32 777 777.

Jazda bez diaľničnej známky

Ešte donedávna riešila tieto priestupky Polícia SR, po novom je to v kompetencii Národnej diaľničnej spoločnosti. Kontrola prebieha automaticky prostredníctvom statických a mobilných kamerových systémov. Ak teda diaľničnú známku nemáte a vstúpite na diaľnicu alebo rýchlostnú cestu, je takmer viac než isté, že pokuta vás neminie a čoskoro dorazí do Vašej poštovej schránky.

Doklad o zaplatení diaľničnej známky už u seba nosiť nemusíte. Ak sa však dostanete do akéhokoľvek konfliktu kvôli známke, je dobré mať doklad. 

ZŤP nemusí kupovať diaľničnú známku

Občania so zdravotne ťažkým postihnutím sú od platenia diaľničných známok oslobodení. Musia sa však pred vstupom na diaľnicu či rýchlostnú cestu zaregistrovať. Stačí tak urobiť raz za rok. Ak sa nezaregistrujete a budete jazdiť po diaľniciach, hrozí vám pokuta v plnej výške.

Anketa

Preferujete kúpu diaľničných známok online alebo offline?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok