Posilňujúci dolár stojí pri kormidle vývoja trhu

Ole Sloth Hansen | rubrika: Článok | 27. 1. 2010
Čína opäť dokázala svoju dôležitosť a ďalší pokus utiahnuť oťaž rastu úverov viedol k predaju komodít a vyvolal záujem o bezpečie v podobe štátnych dlhopisov a dolára.
Posilňujúci dolár stojí pri kormidle vývoja trhu

Zdroj: Shutterstock

Ceny komodít sa prepadli na najnižšie úrovne v priebehu tohto roku v dôsledku toho, ako sa Čína snaží schladiť svoj hospodársky rast. Banky dokonca dostali nariadenie, aby znížili v prvých týždňoch roku 2010 počet poskytovaných úverov.

Komoditný index CRB, ktorý dokonca jeden januárový týždeň vzrástol o 4 %, od toho času trpí a dostal sa späť k úrovniam, ktoré dosahoval v decembri 2009. Nové long pozície (špekulácie na ďalší rast) sa tak ocitli pod tlakom. Rastúci trend z marca 2009 je v ohrození. Nasledujúce dni budú preto kľúčové pre určenie ďalšieho smeru vývoja komodít.

saxo_1_11.jpg

Ďalšou negatívnou správou boli informácie o posilňujúcom doláre, zvlášť vo vzťahu voči euru. To dosiahlo minulý týždeň päťmesačné minimum, a to vďaka pokračujúcim obavám týkajúcich sa fiškálnych problémov Grécka. Špekulatívne pozície v poslednej dobe fandili ďalšiemu oslabovaniu dolára a táto otočka vyústila do realizácie mnohých stoploss-ov.

Negatívny sentiment zasiahol aj akciové trhy. Vďaka zámeru prezidenta USA Obamu prísnejšie dohliadnuť na hospodárenie bánk prešli trhy smerom nadol skrz svoje predošlé support úrovne. Piaty márny pokus o prekonanie rezistencie na úrovni 1 150 bodov pri indexe S&P500 bol vystriedaný prepadom pod rezistenciu vo výške 1 130 bodov. To otvára priestor k návratu na hodnotu 1 085 bodov.

Ropa s dodaním v marci dosiahla minimum na cene 75,6 USD a zažila tak pokles vo výške 10,50 % z nedávnych maxím. Hlavnou príčinou sú podľa mnohých komentárov špekulatívne pozície, ktoré dosiahli nové maximá a vystavili tak trh riziku zatvárania pozícii vďaka realizácii stop loss pokynov. OPEC pritom pokračuje v rétorike znižovania produkcie.

Na základe popísaných udalostí sa ceny energií dostali pod tlak, ale novo prichádzajúce negatívne správy zabránili ďalším poklesom. Ako najpravdepodobnejší scenár sa nám javí obchodovanie v pásme okolo 80 USD. V tejto chvíli to vyzerá tak, že trhy ešte nie sú pripravené zamedziť vplyvu dolára, a tak jeho hodnota patrí k ostro sledovaným.

Technicky sa ropa s dodaním pre ďalší mesiac pohybuje v rastúcom kanáli medzi 73 – 88 USD, ktorý je stále neporušený. Podporu môže tvoriť 100-denný kĺzavý priemer na hodnote 75,35 USD a rezistentnej úrovne 77,80 a 80,70 USD.

saxo_2_9.jpg

Platina minulý týždeň vzrástla o 12 %, v závere však prišiel výpredaj prekúpených pozícií. Dramatický rast bol spôsobený úspešným rastom ETF fondu na platinu. Fond kúpil 195 000 uncí platiny v priebehu jedného dňa, čo je viac ako desaťnásobok dennej produkcie. Platina sa primárne používa v klenotníctve a v katalyzátoroch v automobilovom priemysle. Čína taktiež prispela k rastu prehláseniami o zámere dostať na cesty tento rok 17,2 miliónov nových áut. V tejto chvíli platí pre aprílový kontrakt support úroveň na cene 1 515 USD.

Zlato sa tiež vďaka doláru vrátilo späť, a to až ku decembrovému minimu 1 075 USD. Trh našiel podporu na úrovni 100-denného kĺzavého priemeru na 1 086 USD, ďalší je na 1 075 USD a následne na spodnej úrovni rastúcej trendovej línii na 1 060 USD. Býčí (rastový) trh pre zlato je stále platný a fundamenty ženú cenu stále vyššie, v tejto chvíli je však hlavným faktorom vývoj dolára. Preto odporúčame na nasledujúce týždne opatrnosť.

Autor pracuje ako stratég komoditných trhov Saxo Bank saxo.jpg

Ole Sloth Hansen

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok