Zasielanie dôchodku na účet: áno, či nie

Redakcia | rubrika: Článok | 20. 11. 2017
Dilema, či si nechať zasielať dôchodok na účet, alebo pokračovať v klasickom konzervatívnom trende a spoliehať sa na poštu rieši veľa ľudí v dôchodkovom veku.
Zasielanie dôchodku na účet: áno, či nie

Zdroj: Shutterstock

Dá sa povedať, že obe varianty majú svoje dobré a zlé stránky, rozhodnúť sa však nie je jednoduché. Účet či hotovosť?

Ako je všeobecne známe, dôchodok sa vypláca vopred v pravidelných mesačných lehotách, vždy v pravidelne sa opakujúcich výplatných termínoch a poukazuje sa buď na účet príjemcu dôchodku, alebo v hotovosti. Posielanie dôchodku na účet v banke môže byť najmä pre „modernejších“ dôchodcov oveľa praktickejším a efektívnejším variantom.

Dôchodok

Zdroj: shutterstock

Výhody bankového účtu

Ako jedna z mnohých výhod je aj to, že k bežnému účtu dostanete platobnú kartu. Platobná karta má všestranné použitie, dá sa ňou platiť v obchodoch a nemusíte so sebou nosiť hotovosť. Okrem toho si kedykoľvek môžete vybrať peniaze z hustej siete bankomatov.

Ďalšou výhodou bežného účtu je napríklad internetové bankovníctvo, prostredníctvom ktorého si môžete nastaviť buď to trvalý príkaz k úhrade, alebo aj jednorazový a ušetríte si nielen cestu, ale aj obetovaný čas strávený státím vo frontách na pošte alebo v banke.

Silným argumentom je aj služba doručovania peňazí domov, ktorú zabezpečuje banka v spolupráci so Slovenskou poštou. Vy sami si zvolíte akú čiastku chcete dostávať v hotovosti na bežnú útratu, pričom zvyšné peniaze ostanú na účte a platia sa z nich napríklad platby za elektrinu, vodu, atd.. Táto služba je v rámci balíčka služieb bezplatná a užitočná najmä pre občanov v dôchodkovom veku na vidieku, kde nie sú bankomaty.

Väčšinu dôchodcov zaujíma akým spôsobom sa dedia peniaze uložené na účte. Majetok na účte je súčasťou dedičského konania a ich dedenie podlieha rovnakým pravidlám ako dedenie napríklad nehnuteľného majetku.

Ako zmeniť spôsob vyplácania

Poberateľ dôchodku môže Sociálnu poisťovňu požiadať o zmenu spôsobu výplaty dôchodku, pričom výplatu žiadaným spôsobom je Sociálna poisťovňa povinná zabezpečiť najneskôr od výplatného termínu dôchodku splatného v treťom kalendárnom mesiaci nasledujúcom po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť o zmenu spôsobu výplaty dôchodku Sociálnej poisťovni doručená.

Tlačivo žiadosti je na webovej stránke poisťovne a majú ho aj banky, ktoré zväčša zariadia všetky potrebné formálne úkony. Majiteľom účtu musí byť poberateľ dôchodku a účet nesmie slúžiť na podnikateľské účely.

Sociálna poisťovňa má v súčasnosti zmluvu s týmito bankami:

  • Československá obchodná banka, a. s.
  • J & T BANKA, a. s.
  • mBank S.A.
  • Národná banka Slovenska
  • Oberbank AG
  • OTP banka, a. s.
  • Poštová banka, a. s.
  • Prima banka Slovensko, a. s.
  • Privatbanka, a. s.
  • Sberbank Slovensko, a. s.
  • Slovenská sporiteľňa, a. s.
  • Tatra banka, a. s. (vzťahuje sa aj na Tatra banka, a.s., odštepný závod Raiffeisen banka)
  • UniCredit Bank Slovakia, a. s.
  • Všeobecná úverová banka, a. s.
  • ZUNO BANK AG
  • BKS Bank AG

Zasielanie dôchodku na účet má v každom prípade viac výhod ako nevýhod. Počiatočná neistota a nedostatočné skúsenosti s používaním bankomatov a internetového bankovníctva, určite vyváži úspora času a hlavne nachodených kilometrov na pošty. Najmä pri chatrnom zdraví a vyššom veku.

Ako výhodu musíme brať v zreteľ aj kombináciu už spomínanej hotovosti a účtu, ktorú nám v súčasnosti banky ponúkajú. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že banky si seniorov ako klientov veľmi vážia a snažia sa im vychádzať v ústrety. Síce ich príjmy nie sú horibilné, ale zato stále.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok