Cesty zlata a doláru sa rozdeľujú, vzájomná závislosť slabne

Saxo Bank | rubrika: Článok | 13. 4. 2010
Zatváranie krátkych pozícií na EURUSD bolo pred Veľkou Nocou náhle zastavené a to vďaka obnoveným obavám o schopnosť Grécka splatiť svoje dlhy. Dolár vďaka tomu našiel stratenú pôdu pod nohami.
Cesty zlata a doláru sa rozdeľujú, vzájomná závislosť slabne

Zdroj: Shutterstock

Ekonomický výhľad mimo Európu sa postupne zlepšuje a investorov trápi neistota ohľadne toho, aká téma bude určovať smer trhov v blízkej budúcnosti. Výnos gréckych štátnych dlhopisov dramaticky vzrástol, zvlášť dvojročné výnosy sa zvýšili o 2,5 % a dosiahli v priebehu týždňa úrovní, na ktoré sa nepozreli 12 rokov. Posledné dáta ukazujú, že ekonomické oživenie v kontinentálnej Európe je pomalé.

Chuť k riziku napriek tomu zostáva relatívne vysoká. Zisky sme zaznamenali na začiatku uplynulého týždňa na komoditách. Index CRB sa vyšplhal na 10 týždenné maximá, ťahaný najmä hutníckym a energetickým sektorom, i keď v závere týždňa stratil určitú podporu vo forme posilňujúceho doláru.

Graf: Týždenná percentuálna zmena ceny komodít

saxo_1_13.jpg

Ropa WTI dosiahla nové maximá nad 87 USD. Po oznámení výšky zásob, ktoré rastú už 10 týždňov za sebou, došlo k vyberaniu ziskov a to poslalo cenu ropy späť na januárové maximá, na cenu 83,95 USD.

Technicky tak vzniklo nové pásmo, v ktorom sa ropa môže obchodovať. Podpora je na úrovni 84 USD a 83 USD. Rezistenciu predstavuje 87 USD a dôležitú hladinu predstavuje 90 USD. Tu sa nachádza 50% úroveň návratu z pádu ceny zo 147 USD na 33 USD v roku 2008 a 2009. Pri pohľade na dlhodobý graf je zrejmé, že 200-týždenný kĺzavý priemer sa dostal pod 100-týždenný kĺzavý priemer a to prvý raz od roku 2003. Môže to znamenať, že ďalší rast ceny nad 90 USD bude ťažký.

saxo_2_11.jpg 

OPEC nedávno vyjadril spokojnosť s cenami ropy medzi 70 a 80 USD za barel, pretože organizácia si je dobre vedomá, že ďalší nárast ceny by mohol ohroziť globálne hospodárske oživenie. Nárast ceny v tejto fáze oživenia by totiž zvýšil obavy o dvojitý pokles ceny ropy. Na európskych spotrebiteľov naviac doliehajú vyššie ceny energií.

K tým prispelo i oslabujúce euro proti doláru a experti čakajú, že tento trend bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať. Hlavné banky na Wall Street predpovedajú trojmiestnu cenu ropy, čo by v prípade nízkej inflácie a nerastúcich výnosov na dlhopisoch nebol priaznivý scenár.

Zlato pokračovalo minulý týždeň vo vývoji nezávisle na hodnote doláru. Na trhy sa vrátila averzia k riziku vďaka obnoveným obavám o grécky dlh a to podporilo ako zlato, tak dolár. Oba sa dostali na nové maximá a prelomili pásmo, v ktorom sa niekoľko týždňov obchodovali. Ako zlato tak dolár majú za sebou najlepší týždeň za posledné tri mesiace.

saxo_3_9.jpg 

Po väčšinu roku 2009 (s výnimkou prvého kvartálu) tiahli inflačné očakávania nahor ako cenu doláru tak zlata. Inverzný vzťah medzi nimi platil až do januára, kedy začali narastať obavy o vývoj štátnych dlhov. To poskytlo podporu ako cene zlata tak doláru, ktoré minulý týždeň rástli a zlato v eurovom vyjadrení dokonca dosiahlo nových maxím.

saxo_4_5.jpg

Cenu nahor ženie ako krátkodobé momentum na trhu tak príliv peňazí do ETF fondov. Januárové maximum na 1 162 USD predstavuje ďalšiu rezistenciu, potom nasleduje cena 1 180 USD. Podpora je na 1 145 USD a 1 133 USD.

Priemyselné kovy ako meď, hliník a nikel rastú s tým, ako rastú zásoby firiem v očakávaní globálneho oživenia a rastu globálneho dopytu a zvýšeniu priemyselnej aktivity. Index LME (London Metal Exchange) zostávajúci zo základných kovov dosiahol minulý týždeň 20-mesačné maximum. Hlavným motorom rastu sa zdá  i naďalej byť predovšetkým príliv investícií, investori pod vplyvom dobrých ekonomických správ pumpujú peniaze do sektoru. Kým však trh neuvidí potvrdenie zvýšenia spotreby na súčasných cenách, bude trh náchylný ku korekcii.

Cena cukru sa stabilizovala po tom, čo si pripisovala v minulých týždňoch straty. Čína, druhý najväčší spotrebiteľ hneď po Indii, môže zvýšiť import vďaka suchu, ktorým trpí jeden región, kde sa cukor produkuje. Cena kontraktu s dodaním v máji je proti februárovému kontraktu nižšie o 46 %. Návrat k cene 16,45 ukázal prvú známku lepšieho technického výhľadu.

Cena európskych emisných povolení minulý týždeň rástla o takmer 5 % a dosiahla tak najvyššieho zisku za posledné štyri mesiace. Rally prišla po tom, čo účastníci trhu nemali po nedávnej aukcii dostatok povolení a trh očakáva nárast cien. K tomu sa pridalo zvýšenie cien elektriny v Nemecku na burze ICE sme zažili rekordne zobchodované objemy na decembrovom kontrakte 2010.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Európa, India, Nemecko, OPEC, ropa, zlato

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok