Nezamestnanosť USA vzďaľuje od ekonomického zázraku

Roman Dvořák | rubrika: Článok | 19. 5. 2010
Aprílový rast americkej nezamestnanosti všetkých prekvapil. Z 82 spoločností, ktoré sa podieľali na jej odhade pre Bloomberg, nepredpokladala ani jedna rast jej miery na 9,9 %. Druhé číslo potvrdzuje, že oživenie je zatiaľ slabšie, než aké prišlo po porovnateľnom prepade zo začiatku 80. rokov.
Nezamestnanosť USA vzďaľuje od ekonomického zázraku

Zdroj: Shutterstock

 Aby sa USA vyrovnali pokrízovému tempu z rokov 1983 a 1984, musel by sa terajší rast HDP viac než zdvojnásobiť a miera nezamestnanosti v priemere klesať o jednu až dve desatiny percentného bodu mesačne, teda asi trikrát rýchlejšie oproti súčasnému stavu. Rovnako tvorba nových pracovných miest, s výnimkou apríla, zaostáva. Od začiatku roku ich pribudlo asi pól milióna, čo je opäť málo oproti rokom 1983 a 1984, kedy sa v každom roku vytvorili tri milióny.

Nenahraditeľný súkromný sektor

Podiel štátneho sektoru na tvorbe nových pracovných miest nie je nakoniec taký vysoký, ako sa podľa mesiášských úmyslov vlády na začiatku zdalo. Obama sa nestal druhým Roosveltom, ani druhým Reaganom. Výraznú väčšinu nových miest vytvára štátom nenahradený a nenahraditeľný súkromný sektor, rovnako ako v 80. rokoch, aj keď podiel štátnych zamestnancov narastá rýchlejšie než vtedy. Ich aprílový počet bol síce skokovo zvýšený o viac než šesdesiat tisíc brigádnikov najatých na pravidelné sčítanie ľudu, ale aj bez nich pribudlo od začiatku roku už toľko štátnych zamestnancov ako za celý rok 1983.

Podstatné však je, že prírastky v štátnej správe nestačia dorovnávať pomalší rast v súkromnom sektore. Zamestnanosť v stavebnom priemysle, ktorý je pre rýchlosť ekonomického oživenia kľúčový, začala rásť ešte len v posledných dvoch mesiacho a to nie príliš významne. Týmto tempom by se plne obnovila a až za osem rokov, na rozdiel od vývoja po roku 1982, kedy výrazne presiahla svoju predkrízovú úroveň už do dvoch rokov. Stavebný priemysel sa tak nachádza v podobnej situácii ako automobilový a oceliarsky priemysel v 80. rokoch. Mnoho inštalatérov, natieračov, elektrikárov a murárov si bude musieť nájsť inú prácu, rovnako ako vtedy robotníci v továrňach.

Nové miesta nestačia

Taktiež výroba tovarov dlhodobej spotreby pomáhala oživeniu v 80. rokoch omnoho viac. Po prvé sa na stavebnom boome priživili rôzny výrobci nábytku a zariadenia,  po druhé novovznikajúce odvetvie high tech výrobkov vyžadovalo dosť pracovnej sily pre výrobu elektrických a elektronických súčastiek. Zmena spotrebiteľských návykov začiatkom 80. rokov potom prispievala k väčšiemu rastu zamestnanosti i v maloobchode, kedy rástol dopyt po predavačoch v shopping centrách a fast foodoch.

Oproti minulým rokom neponúka súčasné stavebníctvo, výroba ani maloobchod dosť práce. Odvetvia, ktoré áno, nestačia tento rozdiel dorovnávať. Vyššia zamestnanosť v ťažobnom priemysle je spôsobená rýchlejším rastom ceny ropy a ostatných surovín, na rozdiel od roku 1983. Viac miest vytvárajú aj reklamné a konzultačné agentúry, ktoré poskytujú služby iným firmám. V službách hrajú významnejšiu úlohu taktiež pracovníci, ktorí sú zamestnávaní na obmedzenú dobu či k splneniu určitej úlohy. To je spolu ale stále málo na prekonaní štrukturálnych prekážiek v americkej ekonomike. K vedeniu nad Európou to Spojeným štátom stačí, k zopakovaniu úspechu z 80. rokov však rozhodne nie.

Autor pracuje ako analytik trhov a produktov Pioneer Investments  pioneer_invetments.jpg

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok