Čo robiť, keď dôjde ku škode čelného skla?

Miriam Tinková | rubrika: Článok | 26. 5. 2010
Predstavte si celkom bežnú situáciu. Od protiidúceho auta odletí kameň, ktorý vám spôsobí škodu na čelnom skle a vy máte uzavreté len povinné zmluvné poistenie. Ako postupovať?
Čo robiť, keď dôjde ku škode čelného skla?

Zdroj: Shutterstock

Poistenie skiel vozidla je doplnkové pripoistenie havarijného poistenia. Predmetom poistenia sú sklá bočné, zadné sklá a sklo čelné.  Sklo sa poškodí nielen pri havárii. Častokrát stačí iba prejazd okoloidúceho motorového vozidla. Čo robiť, keď dôjde k takémuto poškodeniu?

V každom  prípade by ste mali požiadať prevádzkovateľa auta, ktorý poškodenie spôsobil, aby nahlásil poistnú udalosť. Vypýtajte si kontakt na poisťovňu a zavoláte do poisťovne. Je treba dohodnúť si obhliadku k určeniu výšky škody. Niekedy poisťovňa odporúča aj servis a tento prípad sa vybaví celkom rýchlo.

V horšom prípade nastane situácia, že vodič okoloidúceho auta je nezastihnuteľný. Jedinou možnosťou  je zapísať si evidenčné číslo vozidla. V prípade, že cestujete viacerí, je výhodou mať zo sebou fotoaparát a situáciu aj nafotiť. Potom by ste mali zájsť na políciu spísať zápis a vyžiadať si kontakt na prevádzkovateľa vozidla. Ale to ešte nerieši problém, pretože môžu nastať dve varianty:

  • vodič súhlasí a dôjde k preplateniu škody z jeho povinného zmluvného poistenia
  • ak nesúhlasí, je potrebné dokazavovať poškodenie

Pri nesúhlase by ste mali preukázať, že poškodenie vášho čelného skla má na svedomí to konkrétne vozidlo alebo konkrétna osoba. Ak sa vám toto nepodarí dokázať a nemáte v havarijnej poistke poistenie čelného skla, tak neexistuje poistka, z ktorej by sa mohla uvedená udalosť plniť. V roku 2009 bolo zaznamenaných veľa podvodov so škodou čelného skla, preto poisťovne trvajú na dôkladnom  preverení poistnej udalosti.

Pripoistenie čelného skla - ponuka vybraných poisťovní

Poisťovne si veľmi dobre uvedomujú, že pripoistenie čelného skla je zo strany vodičov vyhľadávané.U poisťovne AXA pripoistenie skla je pre prípad poškodenia, zničenia alebo ukradnutia všetkých skiel akoukoľvek náhodnou udalosťou.Maximálne poistné plnenie je do výšky 1327,76 € (40 000 Sk) v jednom poistnom období. Spoluúčasť je 20 % z poistného plnenia, min. 33,19 € (1000 Sk).Cena pripoistenia je 15 € (451,89 Sk).

Poisťovňa Groupama má poistenie skiel bez spoluúčasti. Komunálna poisťovňa a Kooperatíva majú poistenie čelného skla so spoluúčasťou 5% min. 16,60 € (500 Sk).

Príklad výpočtu havarijného poistenia so spoluúčasťou 5%

Napríklad výpočet poistenia u poisťovne Kooperatíva vozidla VW Passat zakupeného už ojazdené s rokom výroby 2004, ktoré sa využíva na bežnú prevádzku výjde nasledovne: Poistenie sa vzťahuje proti poškodeniu, zničeniu, krádeži a lúpeži so spoluúčasťou 5%. Ako doplnkové poistenie sme zadali pripoistenie čelného skla. Cena vozidla v dobe jeho kúpy bola 7500 eur (225 945 SK).  Ročné poistné na havarijné poistenie je potom 234,00 €.

U havarijného poistenia si klient môže dojednať aj ostatné pripoistenia:

 

  • asistenčné služby
  • úrazové poistenie
  • poistenie batožiny
  • poistenie prepravy
  • poistenia nadštandardnej výbavy vozidla
  • poistenie nákladov za zapožičanie náhradného vozidla

Pripoistenie čelného skla patrí medzi základné a vyhľadávané. Väčšina poisťovní ho zahrňuje do základných produktov a záleží len na výbere klienta podľa akých kritérií si nastaví havarijné poistenie. Poisťovňa by vás mala informovať o prípadoch, na ktoré sa nevzťahuje poistenie. Ako príklady uvádzame poškodenie motora, ak nedošlo k dopravnej nehode, poškodenie pneumatík, ak neboli udalosťou súčasne poškodené a ďalšie časti vozidla a podobne. Je potrebné si to preveriť, aby nedošlo k nášmu prekvapeniu pri poistnej udalosti. 

Miriam Tinková

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

AXA, Groupama, Poistenie, Poisťovňa, Sklo

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok