Ako chytiť nôž za letu

Saxo Bank | rubrika: Článok | 28. 5. 2010
Chytľavý titulok, však?! Verne ale vystihuje situáciu, v ktorej sa trh nachádza už asi tretí týždeň. Všetci sa snažili pohyby na trhu úspešne zobchodovať, ale vždy ich to rozsekalo - buď preto, že majú ciele na zlej úrovni a majú príliš tesné stop-loss alebo neúspešné vsádzajú na odraz trendu či na korekciu.
Ako chytiť nôž za letu

Zdroj: Shutterstock

Hlavný problém spočíva v tom, že smer, ktorým sa trh pohybuje a jeho celkový trend sú väčšine obchodníkov zrejmé; čo je ale na súčasnej situácii ťažké, je, ako úspešne zobchodovať pohyb, ktorý sa tvári, ako by už dobehol.

Prvou dôležitou vecou je utvoriť si správny náhľad na fundamentálny vývoj a ešte dôležitejšie je zvoliť si pre obchodovanie v súlade s týmto náhľadom menový pár, ktorý je implicitne menej náchylný k volatilite.

V priloženom príklade sa odkazujem na menový pár CHFJPY, ktorý s obľubou používam ako sprostredkovateľa, ktorý v mojich obchodoch zastupuje oveľa volatilnejšie EURJPY. Tí z vás, ktorí sledujete moje ranné komentáre, viete, aký je môj názor na JPY, a vzhľadom na súčasnú nechuť trhu k riziku nemôžete spochybňovať fakt, že JPY bude aj naďalej posilňovať. Z úplne rovnakých zrejmých dôvodov bude oproti tomu EUR (resp. v tomto prípade jeho zástupca CHF) ďalej relatívne oslabovať. Ako som vždycky tvrdil, vec, ktorá je nakoniec zo všetkého najdôležitejšia, je relatívna hodnota, a kto si na ňu v správny okamih počká, ten sa bude smiať naposledy. 

CHFJPY_daily_26_May_10a.jpg 

Trend na priloženom grafe je zrejmý, ale vzhľadom k jeho prudkosti je ťažké odhadnúť, v ktorom okamihu po tom, čo sa hlavný trend prejaví, vstúpiť do obchodovania. Horné dve diagonálne línie ukazujú, ako vyzeral pôvodný trend. Všetko vyzeralo v poriadku, kým nedošlo k pomerne drastickému prepadu. Keď si spomeniete na minulé komentáre, predával som pri prudkom náraste nad úroveň 88,00. To je všetko pekné a najlepší obchodník na svete je rovnako ako generál až po bitke, ale pre mňa je teraz oveľa dôležitejšie odpoveď na otázku, čo ďalej. Mám tu len sedieť a lamentovať nad tým, že som sa do pohybu trhu netrafil, alebo sa mám rozkrájať pri pokusoch chytiť nôž za letu?

Jednoduchá odpoveď je: ani jedno, ani druhé... Ak ale budete postupovať správne. Nie je dôvod, prečo sa tohto obchodu nezúčastniť, ale len za predpokladu, že to urobíte správnym spôsobom. Ak sa zhodneme na tom, že ružová zóna predstavuje oblasť, kde došlo k prvotnému pohybu, potom môžeme tiež tvrdiť, že ďalšie tri zakrúžkované oblasti predstavujú príležitosť k ďalšiemu vstupu. Oblasť červeného krúžku nám označuje ďalšiu príležitosť k vstupu do krátkych pozícií, za predpokladu, že nedôjde k zmene fundamentálneho rozloženia a taktiež všetko ostatné zostane bezo zmeny. Z toho sa nám teraz stáva sekundárny trend a druhá diagonálna línia zhora sa chová ako rezistencia. Ak ste začali predávať v zóne tejto rezistencie, potom je treba umiestniť stop-lossové príkazy nad túto klesajúcu líniu. Ak vás stop príkaz donútil vystúpiť (a bol potrebný veľmi tesný stop-loss), neznamená to, že ste sa mýlili (tento trend je z širšieho pohľadu stále v hre), ale jednoducho došlo k trochu prudšiemu návratu a teraz sa môžete pustiť do otvárania nových krátkych pozícií o jednu zónu vyššie, keď sa nám trend jednoznačne definoval. Týchto niekoľko dodatočných línií v hre vám tiež pomôže ľahšie nájsť úrovne, na ktorých môžete vyberať svoje zisky.

Zelená zóna je trochu mätúca a na obchodovanie ťažšia (tam sa všetko vyjaví až ex post), ale poslúži na potvrdenie a posilnenie obrázku, ktorý sa nám rysuje. Naopak fialová zóna je obdobou červenej, pretože aj tu by ste mali zadať tesné stoploss príkazy bezprostredne nad druhou horizontálnou líniou a znova predávať. Ak sa netrafíte do trendu alebo vás stoploss donúti vystúpiť, potom nezostáva než čakať na návrat do zelenej zóny, zozbierať novú muníciu a pustiť sa znova do predaja.

Priložená tabuľka vývoja GBPUSD je obdobou situácie opísanej vyššie.

GBPUSD_daily_27_May_10a.jpg 

Ponaučenie z toho všetkého je, že na týchto trhoch sa naozaj obchoduje ťažko a väčšinou je oveľa lepšie čakať niekde v ústraní, než sa nechať rozniesť na kopytách prudkých a nepredvídateľných pohybov. Ale na druhú stranu nie je nemožné sa do toho pustiť, ak sa na trhy pozriete objektívne a zo širšej perspektívy. Hlavné je držať sa svojich úrovní a zvoliť si ich zo správnych dôvodov.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok