22. týždeň: Znižovanie rizika udávalo v máji smer

Saxo Bank | rubrika: Článok | 2. 6. 2010
Globálne akciové trhy zažili v máji najhorší mesiac od konca roka 2008. Európska dlhová kríza eskaluje a investori sa zbavujú aktív naprieč jednotlivými typmi, vrátane komodít.
22. týždeň: Znižovanie rizika udávalo v máji smer

Zdroj: Shutterstock

Bezpečné prístavy ako zlato, dolár a niektoré vládne dlhopisy naďalej lákajú investorov, ktorí opúšťajú rizikové aktíva. Údaje o vývoji ekonomík sú vo všeobecnosti pozitívne, investori na ne však nereagujú. Americká dáta podporili dolár ako rastúcu menu a Spojené štáty ekonomickým vývojom predbehli Európu a Japonsko.

Euro pokračovalo v páde a takmer hodilo uterák do ringu. Oslabovanie sa zastavilo na úrovni kľúčového supportu 1,2135 voči doláru a do konca mesiaca sa pohybovalo do strany. Ak by bola prelomená táto hranica, ktorá predstavuje 50 % úrovne návratu z rally v rokoch 2000 až 2008, viedlo by to pravdepodobne k ďalšiemu poklesu až na hodnoty 1,20.

Index Reuters Jefferies CRB odpísal v priebehu mája viac ako 8 % a pripísal si tak najväčší mesačný prepad od novembra 2008. Trhy, ktoré patrili k favoritom sa dostali pod predajný tlak, ropa spolu s ropnými destilátmi, platina a paládium majú za sebou dvojciferné straty.

saxo_1_12.jpg 

Miera, s akou trh redukuje riziko, bola zvýraznená aj v týždennej správe od CFTC, ktorá ukázala na dramatický pokles v dlhých špekulatívnych pozíciách na rope a benzínu. Pozície na platinových future kontraktoch na burze NYMEX majú za sebou najväčší týždenný pokles za jeden týždeň vo svojej histórii, špekulatívne long pozície za máj poklesli o 38 %.

Opäť tak ožilo burzové príslovie, ktoré hovorí, že v máji je čas na predaj. Či však investori ostávajú na trhu, to je otázka. Rýchly pokles bol vystriedaný malým nárastom, ako sa investori rozhliadali po nákupných príležitostiach na poli vypredaných komodít. Nadchádzajúce mesiac ukáže, či táto stabilizácia vydrží alebo za rohom čaká ďalšia prudká reakcia trhu. Každopádne, čaká nás zaujímavé, ale volatilné leto.

Ropa stratila počas prvých týždňov v máji štvrtinu svojej hodnoty a dostala sa do víru negatívnych správ. Spomaľujúce európské ekonomiky, obavy o čínsky rast a stále vysoké zásoby ropy prispeli k tomu, že ropa stratila 22 dolárov. Všeobecne dobré správy z trhov boli ignorované do doby, než sa cena dostala do pre-predaného pásma. Tam opäť prilákala pozornosť investorov.

Future kontrakty na ropu WTI s dodaním v júli zamazali 38,2 % strát a dosiahli ceny 75,80 USD pred tým, než s blížiacim sa koncom mesiaca a americkým sviatkom klesla na trhu aktivita. Špekulácie, že oživenie americkej ekonomiky potiahne svetový dopyt je hlavnou správou spolu s očakávaným reportom o americkej nezamestnanosti, ktorý bude zverejnený v piatok. Stojí za zmienku, že napriek nedávnym výpredajom väčšina hlavných predpovedí stále vidí ropu na konci roka nad 85 USD.

1_saxo_1.jpg 

Technicky nedávny nárast ceny vrátil ropu na indikátore RSI do neutrálneho pásma. Očakávame konsolidáciu s pohybom do strany, minimálne do piatkového reportu o nezamestnanosti. Rezistencia predstavujú ceny 75,80 USD a 78,50 USD, supporty potom úrovne 73,20 USD a 71,25 USD.

Zlato a zemný plyn boli jediné komodity, ktoré si dokázali pripísať za máj zisky. Investori totiž hľadali bezpečný prístav, aby v ňom mohli čeliť rastúcim problémom v Európe. Monetárna politika západnej Európy pravdepodobne zostane uvoľnená, aby mohla podporovať nestabilné banky a to sa môže vyvinúť do vyššej inflácie.

Finančné investície do zlata dosiahli vďaka popularite ETF nové maximum, celkovo vyrástli o 8,3 % alebo 5 miliónov uncí na celkových 63,8 miliónov uncí, pričom špekulatívne dlhé pozície na burze COMEX v New Yorku zostávajú stabilné na 23 miliónoch uncí.

Technicky zlato vyzerá stabilne na úrovni 1 200 dolárov, predchádzajúci pokles prilákal kupcov. Zo strednodobého pohľadu uprednostňujeme rast ceny na nové maximá, pričom krátkodobý výhľad je neistý. Objem investícií, ktorý pritiekol do zlata počas nedávnej vládnej krízy zvyšuje riziko poklesu ceny späť na 1 135 USD.

1_saxo.jpg 

Zatiaľ nad úrovňou 1 198 USD zostávame long a sledujeme momentum a jeho vplyv na pohyb ceny. Rezistencia je na 1 225 USD a 1 250 USD. Podpora potom na 1 198 USD a 1 180 USD. 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Európa, investor, Japonsko, Reuters, ropa, zlato

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok