31. týždeň: Špekulanti na rast ceny zlata redukovali svoje pozície

Saxo Bank | rubrika: Článok | 2. 8. 2010
Zatiaľ čo akciové trhy majú za sebou najlepší mesiac od vlaňajšieho júla, zlato má stále väčšie ťažkosti udržať svoje nedávno nadobudnuté zisky.
31. týždeň: Špekulanti na rast ceny zlata redukovali svoje pozície

Zdroj: Shutterstock

Index MSCI World, v ktorom majú zastúpenie akcie celého sveta, podporený lepšími ekonomickými údajmi a hospodárskymi výsledkami pridal v priebehu júla 8 percent. Spotrebná dôvera zostáva aj naďalej relatívne nízka a to naznačuje, že oživenie bude zložitejšie. Podľa Roberta Schillera, profesora na Univerzite v Yale, prevyšuje riziko dvojitej recesie 50 %.

77 percent spoločností z indexu S&P500 vykázalo výsledky lepšie ako očakávania trhu a táto pozitívna nálada na akciových trhoch mala vplyv aj na trh korporátnych dlhopisov. Ich výnosy klesli na 6-ročné minimá, podľa agentúry Bloomberg sa emitovali dlhopisy za rekordných 85,7 miliárd dolárov len v priebehu júla. Investori pri  korporátnych dlhopisoch hľadajú vyššie výnosy ako v prípade bondov štátnych.

Index Reuters Jefferies CRB pridal minulý týždeň jedno percento, pričom za celý júl je vyššie o 4 percentá. Zažil tak najlepší mesiac od mája 2009. Zisky si pripisovali rôzne sektory. Najlepšie si viedol cukor, káva, pšenica, zemný plyn a paládium. Na druhej strane sa nedarilo energetickým komoditám a zlatu.

1_saxo_7.jpg

Cena zlata klesla pod májové minimum a drží sa v blízkosti 200-denného kĺzavého priemeru, ktorý je na hodnote 1 150 USD za uncu. Najmä dlhodobí investori túto úroveň sledujú a zlato by ju z ich pohľadu malo udržať. Špekulatívne dlhé pozície na COMEX boli za uplynulé tri týždne redukované o 27 percent a v tomto týždni očakávame ďalšie zníženie. O milión uncí taktiež klesol ETF fond na zlato, čo predstavuje 1,5 % jeho celkového objemu.

Ďalšie týždne budú pre vývoj ceny zlata rozhodujúce. Na trhu panujú obavy, že pokles ceny pod 1 150 USD by mohol spôsobiť výpredaje, ktoré by potom boli väčšie ako doteraz viditeľných 100 dolárov na uncu. V minulom týždni cenu zlata podporil fyzický dopyt od šperkárov, ktorý rástol ako dôsledok poklesu ceny zlata aj doláru. Otázka globálneho oživenia je ale stále nejasná. Japonský yen, ktorý je považovaný za bezpečný prístav, zatiaľ posilňuje voči euru aj doláru.

1_saxo_8.jpg

Technicky na zlate pozorujeme mimo hodnoty 1 150 USD ešte podporu na úrovni 1 124 USD a rezistenciu na cenách 1 176 USD 1 185 USD.

Striebru sa pri poslednej korekcii darilo viac ako zlatu, čo je nezvyčajné, pretože cena striebra je pri poklesoch spravidla oveľa náchylnejšia. Platina si v porovnaní so zlatom vedie stále lepšie a pomer k cene zlata by jej mal aj naďalej poskytovať podporu.

Paládium v priebehu júla pridalo 10 % a aj napriek májovým výpredajom je od začiatku roka vyššie o 19 %. Spotová cena paládia teraz prekonala 50 % májového výpredaja na úrovni 490 USD za uncu a ďalšiu rezistenciu predstavuje cena 5050 USD. Tu očakávame buď vyberanie ziskov alebo prechod investorov k platine.

Ropa sa naďalej obchoduje s pásme do strany bez rozhodujúceho smeru. Obavy o silu globálneho oživenia a tým pádom o výške dopytu po rope prevážili oslabenie dolára a optimizmus na akciových trhoch. Navyše došlo k nečakanému nárastu zásob ropy o 7,3 miliónov barelov oproti očakávanému rastu o 1,7 milióna.

Jedným z dôvodov je import ropy z plávajúcich zásob do Mexického zálivu. Zisky zo skladovania ropy pre budúce dodávky významne klesli. Minulý rok dosahovali plávajúce zásobu úroveň 100 miliónov barelov, teraz klesli na 10 miliónov. Od apríla totiž klesol Contango spread medzi dvoma najbližšími future kontraktmi zo 4,58 USD na 45 centov a to výrazne znížilo ziskovosť tejto stratégie.

1_saxo_9.jpg

Technicky sa ropa sa septembrovým dodaním obchoduje v pásme 72,60 až 81,00 USD, pričom posledná cena sa pohybuje na úrovni 50 % celkového májového poklesu. V rámci tohto pásma je rezistencia na cene 79,90 USD a pomoc na cene 75,90 USD:

Horúce počasie, ktoré sužuje Rusko, Kazachstan a Ukrajinu vyvolalo obavy z novej globálnej potravinovej krízy. V týchto oblastiach sa stretávajú s teplotami, ktoré tu nepamätajú za posledných 130 rokov a horúčavy zničili úrodu na ploche 103 000 štvorcových kilometrov, resp. na 25,5 miliónoch štvorcových akrov. Pšenica obchodovaná v Chicagu si pripísala najvyšší mesačný zisk od roku 1973 a európska pšenica určená na mletie za minulý mesiac pridala 40 % a dosiahla nového maxima 194,50 EUR za metrickú tonu.

1_saxo_10.jpg

Analytici sa obávajú, že ďalšie znižovanie odhadov produkcie pšenice môže viesť k ďalšiemu rastu ceny. Ak traja najväčší svetoví exportéri vydajú negatívne správy, cena porastie, pretože na medzinárodnom trhu klesne konkurencia. Medzinárodný výbor pre obilniny znížil odhad zásob pre júl 2011 o 2,5 %, pričom mesiac predtým ho zvyšoval.

Technické úrovne teraz nemajú význam, pretože cenu ženie sila trhu a strach. Septembrová pšenica sa na burze CBOT obchoduje blízko maxím z roku 2009, na hodnote 639,76, ale či to rastúcu cenu zarazí, ukážu ďalšie týždne. Investori sledujú správy o počasí v Európe a v Rusku a tiež v Kanade, ktorú pre zmenu trápi príliš veľa dažďa. Akákoľvek zmena môže spôsobiť, že z trhu zmizne podpora pre cenový rast.

V raste pokračovala aj cena kávy Arabica, kávy najvyššej kvality. Za minulý týždeň pridala 6 % a dosiahla nové 12-ročné maximum na cene 178,75 USD za libru. Dôvodom bol pokles ponuky v dôsledku zníženia kolumbijskej produkcie. Napätie na trhu môže naďalej pretrvávať a to až do doby, kedy oznámi Brazília svoju výšku produkcie na niekoľko mesiacov.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Bloomberg, Dlhopis, Reuters, ropa, Rusko, zlato

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok