36. týždeň: Pozitívny tlak - Komentár k týždennému vývoju na komoditných trhoch

Saxo Bank | rubrika: Článok | 6. 9. 2010
Celkovo pozitívny sentiment dostal minulý týždeň komodity do pozitívneho pásma. Rally na akciách a výpredaj na štátnych dlhopisoch umožnil trhom nadýchnuť sa. Tie boli do tej doby výrazne spútané strachom a prehnanými obavami.
36. týždeň: Pozitívny tlak - Komentár k týždennému vývoju na komoditných trhoch

Zdroj: Shutterstock

Pozitívny vplyv mali lepšie údaje týkajúce sa zmeny počtu pracovných miest mimo poľnohospodárstva v USA, celkovo, zdá sa, trhy nabrali pozitívny momentum vďaka lepším makroekonomickým dátam.

Celkovo pozitívne dáta vyústili v zisky na rope a obilninách. Predchádzajúci negatívny sentiment však viedol k určitému tlaku na cene zlata, na ktorom investori realizovali profit taking. Dlhodobý rastový trend na dennom grafe je v platnosti, kým je cena nad 1 232 dolármi za uncu. Vo chvíli ako neistota z trhu ustúpi a investori začnú vyhľadávať rizikovejšie investície, môže sa stať, že sa cena opäť dostane pod tlak a to aj napriek tomu, že fundamentálne dáta pre tento kov sú priaznivé.

Ropa z dlhodobého pohľadu opustila týždenné minimá a má za sebou pozitívny výkon. A to napriek tomu, že zásoby ropy v Spojených štátoch opäť rástli. Tento údaj spravidla trhy ovplyvňuje len krátkodobo. Dlhodobý trend je stále neporušený. Akciové trhy a ekonomický sentiment majú za následok rastúce očakávania ohľadom budúceho dopytu. Formu pomoci poskytol rope tiež nešťastný požiar plošiny v Mexickom zálive. Neistota ohľadom ťažby a výroby je tak vyvážená vyšším využitím kapacít.

Tým, že sa cena ropy odpútala od minima na úrovni 71 USD, ukázala svoju silu. Ďalšia rezistencia by mohla prísť na úrovni 50-denného kĺzavého exponenciálneho priemeru na úrovni 76,90 USD. Ak ho ropa prelomí, môže rásť až k 79,20 USD, aspoň krátkodobo. Úroveň 71,00 USD zostáva kľúčovou podporou.

Oveľa viac pozornosti na seba ale pritiahli príbehy o prípadnom nedostatku potravín. Rusko predĺžilo zákaz vývozu pšenice aj na ďalší rok, čo malo na býčí trh ďalší pozitívny vplyv.

Tento zákaz vyústil do vyššieho dopytu po preprave loďami Panamax (tie sa často využívajú pre obilniny a uhlie). Cena sa odrazila od minima z polovice júla pod 16 000 a rástla až k 25 000. Pre štvrtý kvartál sa očakáva ďalší rast ceny na cca 28 000.

Zvlášť ceny kukurice vystrelili nahor a prelomili kľúčovú rezistenciu na 414. Zdá sa, že cesta odtiaľto vedie len jedným smerom a svet sa bude prispôsobovať budúcim cenám.

1_saxo_11.jpg

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok