Sociálne siete: ako sa chrániť pred zneužitím vašich údajov

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 13. 6. 2011
Ste vy alebo vaši blízki súčasťou niektorej zo sociálnych sietí? Buďte maximálne obozretní a chráňte sa pre zneužitím vašich osobných údajov!
Sociálne siete: ako sa chrániť pred zneužitím vašich údajov

Zdroj: Shutterstock

„V súčasnosti je nevyhnutné chrániť si osobné údaje vždy, keď využívate výhody týchto úžasných a stále sa vyvíjajúcich technológií. Nezabúdajme, že možnosti technológií sú ohromné, zdokonaľujú sa veľmi rýchlym tempom a vďaka internetu sa globalizujú. Nie je nič nezvyčajné, ak rôzne servery zbierajú a párujú informácie do ucelených blokov. Informácie, ktoré o sebe na internet neuvážene umiestnite, sú tam potom takmer „navždy“ a vaše druhé virtuálne „ja“ na internete je potom realitou, s ktorou môžete alebo nemusíte byť neskôr stotožnený,“ hovorí Viktor Cingel, člen predstavenstva Allianz – SP a viceprezident zodpovedný za oblasť IT.

Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako si môžte zaistiť bezpečnosť vo svete sociálnych sietí:

  • Nikdy nezadávajte vaše úplné osobné údaje, napríklad celý dátum narodenia, bankové spojenie či číslo poistky. Sociálna sieť by po vás nemala takéto informácie požadovať. Ak by ste sa s niečím podobným stretli, buďte nanajvýš obozretní.
  • Ak nepoznáte osobu, ktorá vás na sociálnej sieti žiada o priateľstvo, nepridávajte si ju do zoznamu priateľov. Platí to aj v prípade, že máte spoločných známych. 
  • Pravidelne si meňte vaše prístupové heslo a vymažte si históriu aspoň raz mesačne. Predídete tak zbytočým komplikáciam. 
  • Nikdy nepožívajte rovnaké prihlasovanie meno a heslo pre prístup do internetového bankovníctva a sociálnej siete. Sú to dva odlišné svety. 
  • Neprihlasujte sa na sociálnu sieť z cudzieho počítača a rovnako nedovoľte nikomu, aby sa na sociálnu sieť prihlásil z toho vášho. Heslo môže ostať uložené v počítači a hocikto by sa mohol potom prihlásiť na váš účet.  
  • Nastavte si na sociálnej sieti bezpečnostné opatrenia a pravidelne si ich kontrolujte. Môže sa totiž stať, že dôjde k ich vymazaniu bez toho, aby ste o tom boli informovaní. 
  • Nezverejňujte na „stene“ vaše dôverné a súkromné údaje. Všetko, čo na ňu napíšete, môžu vidieť nielen vaši priatelia, ale aj priatelia vašich priateľov a okamžite strácate svoje súkromie. 
  • To, že máte na sociálnej sieti niekoho zaradeného medzi svojimi priateľmi neznamená, že sa uvedená osoba musí dozvedieť všetky informácie z vášho súkromia. Ak je viac osôb, ktoré patria do takejto kategórie, vytvorte si ich zoznam a nastavte si pre tieto skupiny ľudí úroveň súkromia. 
  • Zoznamy priateľov sú užitočé aj v prípade, že využívate službu Chat. Vaši priatelia sa tak zobrazia podľa toho, do ktorej skupiny patria a vám to uľahčí orientáciu a zároveň sa môžte z ľubovoľného zoznamu „odpojiť“. Pre zoznam vami zvolených osôb sa tak môžte stať offline a so zvyškom môžte ľubovoľne komunikovať.
  • V prípade, že odchádzate na dovolenku, určite sa tým „nechváľte“ na sociálnej sieti. Môže sa totiž veľmi ľahko stať, že tým prilákate potenciálnych zlodejov.
  • Ak ste pripojený cez WIFI, tak si dajte pozor na to, aby ste nezdieľali súbory z vášho počítača. Všetky, ktoré totiž zdieľate, môžu vidieť aj ostatné osoby pripojené na túto sieť. 

Máte facebooku plné zuby?

Ak chcete odísť zo sociálnej siete facebook, máte na výber dve možnosti - deaktiváciu alebo zmazanie svojho účtu. V čom spočíva deaktivácia vášho účtu?  Pri deaktivácii dochádza k jeho pozastaveniu, resp. odobratiu profilu z obsahu, stane sa pre ostatných užívateľov neviditeľný. Avšak vaši známi vás budú aj naďalej môcť pozvať na blížiace sa udalosti alebo označovať vás na fotkách. Všetky informácie z vášho profilu ostanú zachované pre prípad, že by ste sa jedného dňa rozhodli opäť sa na facebook vrátiť. Tým pádom váš účet bude vyzerať rovnako ako pred deaktiváciou.

Ako je možné účet deaktivovať?

Svoj účet na facebooku deaktivujete nasledujúcim spôsobom: Účet->Nastavenie účtu->Deaktivácia účtu.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok