Nemýľte si poistenie domácnosti a nehnuteľnosti. Predídete sklamaniu pri plnení poistky.

Ján Florek | rubrika: Článok | 1. 8. 2011
Viete aký je rozdiel medzi poistením domácnosti a poistenímnehnuteľnosti? Ak, nie a nie ste si celkom istí, prečítajte sinasledujúcich pár riadkov. Práve v nich vám prinášame základnéinformácie týkajúce sa poistenia vášho majetku.
Nemýľte si poistenie domácnosti a nehnuteľnosti. Predídete sklamaniu pri plnení poistky.

Zdroj: Shutterstock

Nadobudnutie hnuteľného či nehnuteľného majetku môže trvať aj niekoľko rokov. O to bolestnejšie je prijatie straty, ktorú môžu vyvolať prírodné živly, alebo úplne iné okolnosti. Častokrát sa stane, že je zničený behom krátkeho okamžiku a vy ani neviete kedy? kto? ako? alebo čo? sa vlastne stalo. Čiastočný pocit bezpečia vám môže poskytnúť poistenie majetku. Avšak ešte pred jeho uzatvorením, je dobré, aby ste poznali základné rozdiely medzi poistením domácnosti a poistením nehnuteľnosti. Tak napríklad, ak máte uzatvorené iba poistenie domácnosti, darmo by ste si u poisťovne vymáhali náhradu škody za zničený dom alebo naopak...

Rozdiel medzi poistením domácnosti a poistením nehnuteľnosti

Poistenie domácnosti sa vo väčšine prípadov vzťahuje na všetky hmotné hnuteľné veci v domácnosti. Na nábytok, koberce, doplnky, šatstvo, športové potreby, elektroniku, domáce spotrebiče alebo veci osobnej potreby... Naopak poistenie nehnuteľnosti/budov chráni všetky steny domu alebo bytu aj so stavebnými účasťami ako sú napríklad okná, dvere či podlahy. Poistiť si tak môžete garáž, hospodárske budovy, altánky, prístrešky, bazény a ďalšie iné vedľajšie stavby na rôznych miestach poistenia. Poisťovacie spoločnosti tu ponúkajú aj poistenie paliva, určeného na vykurovanie budovy, stavebné mechanizmy a náradie na údržbu nehnuteľnosti. Taktiež sa dá dojednať aj  poistenie zodpovednosti z domácnosti.

Proti čomu všetkému si môžete poistiť majetok?

Zvyčajne je to proti výbuchu, úderu blesku, požiaru, pádu lietadla, vytopeniu vody z vodovodného zariadenia, víchrici, krupobitiu, vandalizmu po vlámaní, lúpeži, krádeži, lavíne, zosuvu pôdy, pádu predmetov, ťarche snehu, povodni, zemetraseniu, nárazu vozidla, vandalizmu, rázovej vlne, prepätiu, dymu alebo atmosférickým zrážkam. Vo viacerých poisťovniach si môžete majetok poistiť aj proti výbuchu sopky. Toto poistné riziko nás zaujalo a opýtali sme sa naň špecialistu externej komunikácie Allianz Slovenskej poisťovne Gabriela Tótha. „Výbuchom sopky rozumieme uvoľnenie tlaku počas vytvorenia otvoru v zemskej kôre, ktoré je sprevádzané výtokom lávy alebo vyvrhnutím popola, iných materiálov alebo plynov,“ hovorí Tóth. Ak krútite hlavami pretože na Slovensku žiadnu sopku nemáme a domnievate sa, že toto poistné riziko je zbytočné, nie je to až taká pravda. „Na Slovensku síce nemáme aktívnu sopku, ale je napríklad možné, že vyvrhnutý popol do atmosféry z inej aktívnej sopky by na Slovensku spôsobil škody,“ dodáva Tóth. Čiže isté riziko tu hroziť môže.

Čo je predmetom poistenia?  

Medzi poistené veci pri poistení domácnosti patria všetky hmotné hnuteľné veci, ktoré tvoria zariadenie bytu, rodinného domu alebo chaty a slúžia na uspokojovanie potrieb poisteného alebo príslušníkov jeho domácnosti a nachádzajú sa v mieste poistenia. Predmetom poistenia sú tak napríklad okrem iného aj cennosti, umelecké diela a starožitnosti, elektronické prístroje či cudzie veci nachádzajúce sa v mieste poistenia, ktoré upravuje poistná zmluva a mnohé iné. V prípade poistenia nehnuteľnosti je predmetom poistenia budova alebo vedľajšia stavba vo vlastníctve poisteného, taktiež tu patria aj stavebný materiál, stavebné mechanizmy, náradie či zásoby paliva vo vlastníctve poisteného, ak sa nachádzajú na mieste poistenia. Poisťovňa Generali Slovensko ako jediná poisťovňa na Slovensku ponúka v rámci poistenia majetku aj poistenie hrobov a skleníkov. „Poisťovňa sa pri poistení majetku inšpirovala reálnymi udalosťami, keď prírodné živly poškodili nielen domy a domácnosti, ale aj skleníky či hroby, ktorých poistenie je v  poisťovni po novom automaticky súčasťou poistenia majetku, čím si klient toto riziko nemusí pripoisťovať, ani naň priplácať,“ vyplýva to z tohtoročnej júlovej tlačovej správy poisťovne.

Miesto poistenia

Pri poistení domácnosti sa miestom poistenia poväčšine chápe:

  • byt v bytovom dome: miestom poistenia sú aj priestory tvoriace príslušenstvo bytu (pr. pivnica, špajz). Taktiež garáž v pôdoryse bytového domu, v tom istom vchode bytového domu v ktorom je byt a oplotený pozemok patriaci k bytu v bytovom dome, na ktorý je priamy vstup z bytu v bytovom dome
  • rodinný dom, alebo byt v rodinnom dome: miestom poistenia sú aj garáž v pôdoryse rodinného domu, vedľajšie stavby na rovnakom pozemku, garáž na rovnakom pozemku ako je dom, oplotený pozemok patriaci k rodinnému domu
  • chata: miestom poistenia je aj garáž v pôdoryse chaty, vedľajšie stavby na rovnakom pozemku, garáž na rovnakom pozemku ako je chata, oplotený pozemok patriaci k chate
  • miestom poistenia môže byť garáž alebo vedľajšie stavby na inej adrese
Miestom poistenia pri poistení budov je:
  •  poistená budova alebo poistená vedľajšia stavba
  • pozemok, na ktorom je poistená budova alebo poistená vedľajšia stavba postavená (miesto v poistnej zmluve určené adresou alebo katastrálnym územím s číslom parcely (pozemku) na území SR)
  • miestom poistenia pre prípad škody vzniknutej na stavebnom materiáli je aj zariadenie staveniska v mieste poistenia

Škody, ktoré sú z poisteného plnenia vylúčené

Vo väčšine prípadov poisťovne nepreplácajú škody, ktoré vznikli napríklad vedomou nedbanlivosťou alebo úmyselným poistením, jadrovou energiou, ionizujúcim žiarením alebo kontaminujúcou rádioaktivitou, v súvislosti s vojnovými udalosťami, vnútornými nepokojmi alebo štrajkom, sabotážou, teroristickým činom či represívnymi zásahmi štátnych orgánov.

Pripomíname, že poistenie sa dojednáva na dobu neurčitú, ak nie je uvedené alebo v poistnej zmluve dohodnuté inak. Poistné obdobie môže byť v poistnej zmluve dohodnuté ročné, polročné alebo štvrťročné. Taktiež upozorňujeme, že pri zvažovaní poistenia by ste si mali riadne preštudovať poistné podmienky uvedené v zmluve, aby ste vedeli proti čomu všetkému ste chránený a do akej výšky. Je dobré vyhnúť sa „podpoisteniu“.

Zlá poistka nemusí kryť všetko. Pouvažujte nad jej upravením

Nie každá poistná zmluva poskytuje rovnakú ochranu. Podľa finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti Fincentrum sa v súvislosti s nepriaznivými poveternostným podmienkami  posledných mesiacov čoraz viac ľudí zaujíma o zmenu poistných zmlúv na poistenie majetku a nehnuteľností. „Určite si treba nájsť čas na výber serióznej poisťovne,“ vysvetľuje v tlačovej správe riaditeľ spoločnosti Fincentrum na Slovensku Milan Repka a dodáva: „V tomto i minulom roku sme boli svedkami príbehov ľudí, ktorým poisťovňa odmietla vyplatenie poistného plnenia, pretože neboli poistení na krupobitie alebo na riziko povodní.“  Títo ľudia sa až na vlastnej koži presvedčili, že nie je poistenie ako poistenie a lacnejšia poistka s obmedzeným poistným plnením sa v konečnom dôsledku nemusí oplatiť. „Často sa stáva, že klient má napríklad zastaranú zmluvu s nízkou poistnou sumou. Keď sa poisťoval, hodnota bytu mohla byť 20 tisíc eur, ale dnes rovnaký byt stojí 100 tisíc eur, a tomu treba prispôsobiť aj poistnú zmluvu. V opačnom prípade dostane klient v prípade nepríjemnej udalosti len pätinu skutočnej škody. Žiaľ, mnoho klientov sa obracia na odborníkov z Fincentra, až vo chvíli, keď už k škode dôjde a poskytnuté plnenie z nesprávne nastavenej zmluvy nezodpovedá ich predstave,“ dodáva Milan Repka.

Ako neustále pripomíname poistenie majetku nijako nezabráni negatívnym udalostiam, ktoré ho môžu postihnúť, avšak môže aspoň zmierniť jeho dopady. Je len na vás, či si ho uzavriete alebo sa budete spoliehať, že vašej domácnosti alebo nehnuteľnosti sa nič zlé stať nemôže.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok