Havarijné poistenie alebo ako chrániť svojho „štvorkolesového kamaráta“

Ján Florek | rubrika: Článok | 19. 10. 2011
Uvedomujete si potrebu ochrany vášho automobilu a chcete, aby bolo oňdobre postarané aj v budúcnosti? Možno by ste mohli zvážiť uzatvoreniehavarijného poistenia, ktorým môžete zmierniť dôsledky nehody na vašommotorovom vozidle.
Havarijné poistenie alebo ako chrániť svojho „štvorkolesového kamaráta“

Zdroj: Shutterstock

Pri havarijnom poistení, alebo inak nazývanom KASKO poistení, sa majiteľ motorového vozidla dopredu zabezpečuje proti následkom poškodenia alebo zničenia automobilu, ku ktorému môže dôjsť haváriou, živelnou udalosťou, krádežou alebo vandalizmom. Poväčšine sa rozdeľuje na poistenie krytia pre prípad škôd v dôsledku havárie, prírodného živlu a krádeže, alebo len pre prípad havárie a prírodného živlu, bez krádeže.

Havarijné poistenie je vo všetkých krajinách Európy, vrátane Slovenska, dobrovoľným a nepovinným poistením, ktoré nemôže od vás nik nasilu vyžadovať. Výnimku tvorí však nákup vozidla prostredníctvom lízingovej, alebo úverovej spoločnosti, kde je nutné, aby mal dotyčný kupujúci uzatvorené aj havarijné poistenie, vzťahujúce sa na takto zakúpené vozidlo, čo má v podstate svoje opodstatnenie. Pri nehode, napríklad v prípade lízingu (vozidlo je majetkom lízingovej spoločnosti), je poistné pri škodovej udalosti obvykle vyplácané majiteľovi vozidla.

Pred čím všetkým chráni havarijné poistenie?

Každé havarijné poistenie musí obsahovať minimálne náhradu škody pri poškodení, alebo úplnom zničení vozidla pri havárii. Okrem toho sa dá poistiť aj proti odcudzeniu, alebo odcudzeniu jeho časti, napríklad hliníkových diskov, autorádiá, drahých svetlometov a podobne. Tiež proti poškodeniu čelného skla alebo všetkých skiel na vozidle, proti vandalizmu, krádeži vlámaním alebo lúpežným prepadnutím. Chrániť sa dá aj pred živelnou pohromou alebo škodou vzniknutou na vozidle pôsobením živlu, pod tým sa chápu najmä záplavy, krupobitie, požiar, pád stromu, víchrica či zosuv pôdy a mnohé iné. Okrem toho sa dá k havarijnému poisteniu uzavrieť aj poistenie pre prípad úrazu a trvalých následkov po úraze v dôsledku havárie, poistenie pre prípad krádeže alebo poškodenia batožiny vo vozidle či pripoistenie právnej ochrany.

Stopercentné poistenie vozidla

Pri havarijnom poistení si môžete vybrať či si chcete okrem všetkých zmieňovaných informácii zabezpečiť havarijnú poistku na bežnú alebo na obstarávaciu – trhovú (stopercentnú) cenu vozidla. Prvý prípad kryje obvykle len bežnú cenu, ktorou je hodnota, potrebná na nadobudnutie nového automobilu, respektíve vozidla toho istého druhu, opotrebenia, veku a kvality. To znamená, že poistník v prípade havárie, ak v nej dôjde k úplnému zničeniu auta (takzvanej totálnej škode) alebo pri krádeži, dostane len všeobecnú hodnotu vozidla. Tento druh poistenia môže byť nevýhodný najmä pri pomerne nových automobiloch. Čo sa týka druhého variantu, ide o špecifické poistenie havarijného poistenia, v ktorom zabezpečuje poisťovňa v prípade totálnej poistnej udalosti doplatenie rozdielu medzi plnením z havarijného poistenia a cenou nového motorového vozidla. To znamená, že poistnou sumou takéhoto poistenia je všeobecná hodnota auta alebo nákupná cena v čase uzatvorenia poistnej zmluvy, a to obvykle už aj vrátane DPH. Jedinou prekážkou druhého prípadu je obmedzenosť poskytovateľov zmieňovaného produktu.

Územná platnosť, kde vás vlastne chráni havarijné poistenie?

Pri uzatváraní poistenia je dobré venovať pozornosť aj územnej platnosti, pretože, tá nemusí byť v každej poisťovni rovnaká. Môžete si vybrať medzi územnou platnosťou na Slovensku, na Slovensku alebo Česku, prípadne si uzatvoriť havarijné poistenie aj s celoeurópskou platnosťou. Dobré je si tento fakt všimnúť, aby ste prípadne neboli v zahraničí prekvapení.

Ak ste sa rozhodli pre havarijné poistenie, môžete si vybrať medzi nasledujúcim množstvo spoločností, ktoré ho poskytujú, sú to: Allianz – Slovenská poisťovňa, AXA, Generali, Groupama, Komunálna poisťovňa, Kooperativa, QBE Insurane, Union, Genertel,Uniqa či poisťovňa Wüstenrot. Pri havarijnom poistení by ste mali dať pozor aj spoluúčasť, pretože sa jedná o štandardne zmluvnú dohodnutú čiastku, ktorú zaplatíte alebo vám ju poisťovňa odráta z poistného plnenia pri poistnej udalosti, ktorú ste si uplatnili z havarijného poistenia. Môže byť vyjadrená aj percentuálne (bežnou spoluúčasťou sú varianty od 5 do 10 %). Avšak každá poisťovňa je pri spoluúčasti špecifická, tu si však treba uvedomiť, že čim bude nižšia spoluúčasť, tým drahšia bude poistka.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok