Ďalší pracovný pomer? Prečo nie!

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 19. 12. 2011
Poviete si, že už aj jeden postačí a dokáže človeka značne vyčerpať, nonie všetci sú tohto názoru. V prípade, ak máte dostatok času, energiea hlavne príležitosť nič Vám nebráni uzatvoriť ďalší pracovný pomer.
Ďalší pracovný pomer? Prečo nie!

Zdroj: Shutterstock

V zásade platí, že fyzická osoba – zamestnanec môže mať uzatvorených aj viac pracovných pomerov. Dôležitou je tá skutočnosť, či pôjde o pracovný pomer s novým zamestnávateľom alebo s tým súčasným.

Konkurenčný charakter druhej práce

Zamestnanec si môže dohodnúť pracovný pomer s novým zamestnávateľom, no je treba rozlišovať, či druh práce môže predstavovať určitú konkurenciu súčasnému zamestnávateľovi alebo nie. Ak by išlo o pracovný pomer na celkom odlišný druh práce môže zamestnanec celkom slobodne uzatvoriť ďalšiu pracovnú zmluvu. Ak by druh práce mal konkurenčný charakter nie je to také jednoduché. Pôvodného zamestnávateľa v tomto prípade chráni  ustanovenie §83 Zákonníka práce. Podľa tohto ustanovenia je zamestnanec povinný bez zbytočného odkladu a písomne oznámiť zamestnávateľovi, že chce popri pracovnom pomere (ktorý ma uňho) vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá by mohla mať k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter. Teda záleží na tom, či predmet činnosti môže pôsobiť konkurenčne. V prípade, ak to tak nebude, môže zamestnanec uzatvoriť viac pracovných pomerov aj bez toho aby to oznámil zamestnávateľovi.

Samotná ochrana zamestnávateľa spočíva v tom, že má právo od zamestnanca požadovať, aby sa zdržal výkonu zárobkovej činnosti, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter. Toto právo môže zamestnávateľ písomne (!) uplatniť najneskôr do desiatich pracovných dní od oznámenia. Dôležité je, že zamestnanec má povinnosť vyhovieť požiadavke zamestnávateľa bez zbytočného odkladu. Ak si to zamestnávateľ rozmyslí môže požiadavku na zdržanie sa predmetnej zárobkovej činnosti písomne odvolať.

Takýto postup sa nevzťahuje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti. Dôležitá je aj tá skutočnosť, že zamestnávateľ nesmie zapracovať do pracovnej zmluvy ustanovenie, ktoré by zakazovalo zamestnancovi uzatvoriť  ďalší pracovný pomer.

Je možné mať s jedným zamestnávateľom uzatvorených viac pracovných pomerov?

Možno zaujímavejšie znie otázka, či môžu zamestnanec a zamestnávateľ uzatvoriť spolu nový pracovný pomer popri už existujúcom. Zákonník práce dáva na túto otázku jasnú odpoveď v ustanovení §50 a nenecháva žiadny priestor pre polemiku. Zamestnávateľ môže dohodnúť niekoľko pracovných pomerov aj s tým istým zamestnancom. Teda nielen jeden, či dva, ale aj viac pracovných pomerov. Najdôležitejšou podmienkou ostáva tá skutočnosť, že musí ísť o činnosti spočívajúce v prácach iného druhu. Teda pri použití negatívneho vymedzenia môžeme povedať, že na rovnaký druh práce, u jedného zamestnávateľa, nie je možné uzatvoriť viac pracovných pomerov ako jeden. Zákonník práce ďalej udáva, že práva a povinnosti z týchto pracovných pomerov sa posudzujú samostatne.

Obvykle pri uzavretí nového pracovného pomeru znie tento na kratší pracovný čas, no nie je to pravidlo. Môže sa stať a stáva sa, že oba tieto pracovné pomery znejú na zákonom ustanovený (maximálny) týždenný pracovný čas. V takomto prípade to síce môže vyzerať, že by to nemuselo byť celkom legálne, no opak je pravdou. Nielen, že to legálne je, ale sám Zákonník práce (ako už bolo spomenuté vyššie) uvádza, že každý pracovný pomer sa posudzuje samostatne, teda nedochádza k súbehu a preto sa ani pracovný čas nesmie spočítavať, pretože ho treba vnímať oddelene pre všetky pracovné pomery.

Tak v prípade, ak zamestnanec uzatvorí pracovný pomer so súčasným  zamestnávateľ alebo s novým bude potrebné spomenutý princíp (samostatnosti, oddelenosti) aplikovať. Teda iná môže byť dĺžka skúšobnej doby, či výpovednej lehoty alebo bude iná dĺžka pracovného času, prípadne sa budú líšiť výplatné termíny, či dĺžka dovolenky. O inom druhu práce, mieste výkonu, či mzdových podmienkach ani nehovoriac.

Z uvedeného vyplýva aj to, že odvody (do zdravotnej poisťovne a Sociálnej poisťovne) a dane sa budú taktiež posudzovať samostatne. Aj keď sa postup pri výpočte dane (preddavkov na daň) v jednotlivých pracovných pomeroch nelíši, tak rozdiel ostáva v tom, že možnosť uplatniť si nezdaniteľné časti základu dane sa bude dať iba u jedného platiteľa dane.

Teda je evidentné, že uzavrieť ďalší pracovný pomer nie je žiadny problém, no je potrebné  dávať si pozor na zákonné ustanovenia, a tým sa nemyslí iba Zákonník práce, ale aj ostatné zákony (o zdravotnom poistení, o sociálnom poistení,dani z príjmov).

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok