Môže exekútor siahnuť na manželov majetok?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 11. 6. 2012
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva, investovania a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Môže exekútor siahnuť na manželov majetok?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcetesi obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu nazískanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sav našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Vstup do Investičnej poradne

 

Môže exekútor siahnuť na manželov majetok?

Otázka:

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu ohľadom exekúcie. Plánujeme sa s priateľom zosobášiť,ale voči mne je začatá exekúcia. Zaujímalo by ma, aký dopad by to malo na majetok môjho budúceho manžela v prípade sobáša!?

Môže exekútor neskôr môjmu už manželovi siahnuť na majetok, mzdu atď? Majetok je výlučne v jeho vlastníctve a nadobudol ho ešte pred vstupom do manželstva, čiže za slobodna. Za odpoveď ďakujem?

Odpoveď:

Dobrý deň, pokiaľ majetok patrí výlučne Vášmu priateľovi, prípadný sobáš nemôže spôsobiť, že by sa exekútor začal vymáhať pohľadávku od neho (už ako Vášho manžela). Exekútor nebude mať právo siahnuť na jeho majetok.

Pre úplnosť uvádzam, že podľa § 147 Občianskeho zákonníka platí, že pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Pokiaľ teda pohľadávka vznikla ešte pred vznikom manželstva, potom exekútor nemôže siahnuť ani na spoločný majetok manželov.

Zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

Otázka:

V roku 2010 sme zdedili nehnuteľnosť po zomrelom otcovi. Teraz je vlastníkom matka v pomere 4/6, brat 1/6 a ja 1/6. Naskytla sa možnosť predať nehnuteľnosť: záhradu s chatkou, avšak brat nesúhlasí s cenou. Už 2 roky sa márne pokúšame o predaj. Vieme, aká je situácia na trhu, tak sme s mamou súhlasili za predaj aj za nižšiu sumu, než sme pôvodne mysleli. Najmä však kvôli tomu, že záhrada je nevyužitá, brat odmieta čo len trávu pokosiť, nikto tam nechodí, iba rastie burina...Nehnuteľnosť nie je ocenená znalcom. Ako vieme donúťiť brata, aby podpísal kúpnopredajnú cenu, ak nie je ochotný komunikovať s nami v tejto veci? Čo mi poradíte, keď mama by peniaze potrebovala a brat špekuluje. Zrejme po matkinej smrti by mal väčší podiel. Asi o to mu ide.

Odpoveď:

Dobrý deň, pokiaľ brat nesúhlasí s predajom nehnuteľnosti, budete musieť vec riešiť súdnou cestou a to formou žaloby o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva.

Bez súhlasu brata nehnuteľnosť nebude možné predať. Je málo pravdepodobné, že by niekto kúpil iba podiely na nehnuteľnosti (a pokiaľ áno, tak za určite nižšiu cenu). Pokiaľ sa brat nechce dohodnúť, musí si byť vedomý, že v prípade súdneho konania o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva bude musieť nakoniec znášať trovy konania.

Na to, aby ho súd zaviazal pri majetkovom vyporiadaní k náhrade trov konania je dôležité, aby súd rozhodol v súlade s Vašimi požiadavkami. Najskôr pošlite bratovi písomnú výzvu na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Navrhnite mu spôsob, ako si predstavujete majetkové vyporiadanie (buď sa stane vlastníkom niektorý z Vás, alebo sa nehnuteľnosť predá za trhovú cenu).

Pokiaľ bude súhlasiť s tým, aby sa nehnuteľnosť predala, spíšte splnomocnenie, na základe ktorého Vás alebo Vašu matku brat splnomocní na predaj nehnuteľnosti za určitú dohodnutú sumu prípadne vyššiu ako dohodnutú cenu. Splnomocnenie Vám zabezpečí, že si to brat tesne pred podpisom kúpnej zmluvy s treťou osobu nerozmyslí.

Pokiaľ by brat nesúhlasil s predajom a ani so žiadnou ponukou, podáte na súd žalobu. Odporúčam, aby žalobu podala osoba s najnižším spoluvlastníckym podielom. Od výšky spoluvlastníckeho podielu totiž závisí výška súdneho poplatku (ktorá je 6 % z hodnoty požadovaného podielu). V žalobe budete ako žalobkyňa uvedená Vy (nakoľko máte 1/6) a matka s bratom budú žalovaní. Účastníkmi konania o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva musia byť všetci spoluvlastníci. Matka bude uvedená ako žalovaná aj napriek tomu, že so žalobou súhlasí. V konaní budete požadovať od brata aj náhradu trov konania. Odporúčam Vám z dôvodu zložitosti prípadu, požiadať ktoréhokoľvek advokáta, ktorý sa zaoberá zrušením a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva minimálne s pomocou pri vypracovaní žaloby. Často stačí len samotné podanie žaloby a spoluvlastník si uvedomí, že nemá inú možnosť, ako sa dohodnúť, pretože v opačnom prípade ho celé konanie bude stáť len ďalšie peniaze.

 

Stiahnite si úplné aktuálne platné znenie zákona o dani z príjmov

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok