Koľko stojí zmena splátkového kalendára

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 7. 2016
Žiť na dlh nie je na Slovensku nič nezvyčajné. Napokon aj samotný štát si na svoje fungovanie požičiava. Ale späť k bežným občanom: čo sa stane ak si vezmete úver alebo hypotéku a nestíhate ich splácať načas alebo ste prišli o svoj príjem a potrebujete predĺžiť ich splatnosť? Zmeníte si po dohode s bankou alebo iným finančným ústavom splátkový kalendár. Ale zadarmo to nebude!
Koľko stojí zmena splátkového kalendára

Zdroj: Shutterstock

Ak viete, že nebudete schopnív nasledujúcom období splatiť svoje záväzky, radšej to hneď ohláste.Vyhnite sa tak zbytočným komplikáciam s upomienkami a vymáhaním, navyšetoto všetko sa zaznamenáva do úverového registra.

Možno to tak niekedy nevyzerá, no každá bankamá vo svojom zaujme to, aby ľudia splácali svoje úvery a pôžičky načas. A ak tonestíhajú, vo väčšine prípadov je banka ochotná sa dohodnúť na novýchpodmienkach resp. na novom splátkovom kalendári.

Akopožiadať o zmenu splátkového kalendára

  • vyplniť žiadosť o zmenusplátkového kalendára a priložiť aktuálne ekonomické výsledky
  • žiadosť spolu s prílohou zaslať napobočku, kde bola leasingová / úverová zmluva uzatváraná alebo na centráluspoločnosti
  • zmena je možná až po schválení zostrany veriteľa (proces schválenia) zo strany veriteľa
  • podpísanie príslušných dokumentov
  • zmena môže byť realizovaná až podoplatení všetkých záväzkov voči veriteľovi k dátumu zmeny splátkovéhokalendára
  • úkon môže byť spoplatnený v zmysleVšeobecných zmluvných podmienok konkrétnej inštitúcie, ktorá úver poskytla

Koľkostoja zmeny splátkového kalendára v jednotlivých bankách

Za zmenu dátumu splátky a úpravu splatnostiúveru si neúčtuje žiaden poplatok len jediná banka na Slovensku, Raiffeisen.Inak sa poplatky pohybujú od 20 do 149 eur za tieto úkony. Najdrahšie tov tomto prípade vychádza v OTP banke, ktorá si účtuje spomínaných 149eur za zmenu dátumu splátky a 149 eur aj za zmenu výšky splátky. Najmenej zatieto úkony zaplatíte v internetovej banke mBank, po 20 eur. Napríkladv Unicredit bank ale zmenu splatnosti úveru ani nevykonáte.V ostatných bankách sa poplatok za zmenu orientačne nachádza niekde naúrovni 40 eur.

Niektoré banky ako napríklad Zuno alebo mBankponúkajú bezplatne aj možnosť doplniť do zmluvy poistenie schopnosti splácaťúver. Ostatné tento zásah už po podpise zmluvy neumožňujú.

Poplatok za zmenu zmluvných podmienok bankaúčtuje len vtedy, ak sa jedná o zmenu podmienok na základe žiadosti klienta.Najmä zmenu obdobia fixácie úrokovej sadzby, zmenu termínu čerpania úveru alebojeho zabezpečenia, či zmeny typu splácania.

Predčasnésplatenie úveru a poplatky

Ak ste na opačnej strane bariéry a vo vašomzáujme je úver alebo hypotéku predčasne splatiť, podľa zákona z roku 2013tak môžete urobiť urobiť bezplatne za určitých podmienok.

Ak máte úver v objeme do 10 000 eur, môžetetúto pôžičku kedykoľvek splatiť bez poplatku. Toto sa ale týka len zmlúvuzavretých po dátume 1.1.2013, staršie úvery žiaľ musíte splatiťv podmienkach, aké máte uvedené v úverovej zmluve.

Aj keď by predčasné splatenie úveru malo byťzadarmo, niektoré finančné inštitúcie si zaň účtujú poplatok. Ale nie je topoplatok priamo za predčasné splatenie, ale šikovne nazvanú klauzuluv dodatku zmluvy, vďaka ktorej platíte za poskytnutie danej služby a nieza predčasné splatenie úveru.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok