Ako si správne vybrať dodávateľa plynu či elektriny

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 10. 2016
Trh s dodávateľmi elektrickej energie a plynu do domácností je už otvorených pekných pár rokov. A každý odberateľ má právo na zmenu. Na čo si dať pozor pri výbere?
Ako si správne vybrať dodávateľa plynu či elektriny

Zdroj: Shutterstock

Uvoľnenie trhu s energiami prinieslo silný konkurenčný boj, ale pre domácnosti aj lepšie ceny. No ako sa hovorí v porekadle: "Nie je všetko zlato čo sa blyští", platí to aj o ponuke energií do domácností. Čím všetkým sa teda riadiť, ak reálne chcete ušetriť na energiách a nechcete naletieť prvému podomovému predajcovi?

Na Slovensku poznáme dva typy dodávateľov energií. Tradičných a alternatívnych. Medzi tradičnými je všeobecne známa štvorica: ZSE Energia, Stredoslovenská energetika, Východoslovenská energetika a napokon Slovenská plynárenský priemysel (SPP). Prvé tri spomínané zabezpečujú slovenským domácnostiam výhradne elektrickú energiu, posledný najmä zemný plyn.

Tieto spoločnosti zároveň zabezpečujú distribúciu energii bez ohľadu na to, akého máte dodávateľa. Aj preto si prechod od jedného dodávateľa k druhému nevyžaduje žiadne technické zmeny vo vybavení.

Pri výbere dodávateľa plynu patrí medzi najdôležitejšie faktory cena. Je však potrebné si uvedomiť, že cenový rozdiel, ktorý úvádzajú alternatívni dodávatelia plynu je rozdielom len za pohyblivú zložku ceny plynu, teda za samotný plyn ako komoditu.

Okrem tejto pohyblivej zložky je tu fixná zložka ceny plynu a tá prezentuje distribučné poplatky. Ide o náklady, ktoré dodávateľ má s dopravením plynu z hraničného bodu resp. zo zásobnika plynu ku vám, teda ku konečnému spotrebiteľovi. Sú rozdelené zhruba v pomere 45:55, a to znamená, tzv. distribučné poplatky predstavujú väčšinu, teda až 55% konečnej ceny plynu.

Dodávatelia vám teda môžu pred uzatváraním zmluvy ponúkať lákadlo v podobe zľavy z ceny na určité obdobie, ak sa zaviažete napríklad na dobu dvoch rokov. Podľa týchto zliav sa ale neorientujte, pretože v horizonte dvoch rokov sú zanedbateľné.

Hlavné zásady pri výbere nového dodávateľa plynu či elektriny

Zmluva s viazanosťou alebo bez a podmienky k jej vypovedaniu. Väčšina zmlúv sa uzatvára na dobu určitú s automatickou obnovou - ideálne je dohodnúť sa na zmluve platnej jeden, maximálne dva roky, ceny energii totiž stále klesajú a zmluvne by ste sa pripravili o nižšiu cenu. Ak máte zmluvu na dobu neurčitú môžete ju vypovedať kedykoľvek. Ak nie, zmluvu môžete vypovedať v prípade, že dodávateľ energie zmení ceny alebo upraví podmienky dodávania.

Ďalšie (skryté) poplatky. Poriadne si preštudujte zmluvu a vyhnite sa skrytým poplatkom vyplývajúcim z nej.

Benefity v porovnaní s konkurenciou. Dopredu si zistite, čo vám ktorý dodávateľ môže ponúknuť navyše oproti konkurencii. Niekto dáva ako benefit poistenie domácnosti grátis, či rôzne zľavy na tovar a produkty súvisiace s elektrickou energiou.

Kvalitná web stránka dodávateľa so všetkými potrebnými informáciami.

Servis a zákaznícke služby sú tiež nesmierne dôležitým faktorom pri výbere nového dodávateľa energií. Najmä prehľadná stránka s kontaktmi na infolinku môže byť užitočná pri riešení problémov. A ústretovosť možno odhadnúť už aj podľa komunikácie na webe.

Mediálne informácie o dodávateľovi. Každého dodávateľa, ktorého zvažujete si poriadne "preklepnite". Najmä či o ňom užívatelia webu nevedú diskusie o netransparentnom jednaní či podvodoch.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok