Saldokonto v Sociálnej poisťovni odteraz už aj pre SZČO

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 17. 3. 2014
Ste živnostník a chceli by ste mať prehľad o tom či máte preplatok alebonedoplatok v Sociálnej poisťovni? Zriaďte si Saldokonto.
Saldokonto v Sociálnej poisťovni odteraz  už aj  pre SZČO

Zdroj: Shutterstock

Do marca tohto roku si tzv. Saldokonto mohli zriadiť len zamestnávatelia. Sociálna poisťovňa však už túto službu sprístupnila aj pre živnostníkov a ďalšie samostatne zárobkovo činné osoby.

Ako vyplýva z tlačovej správy Sociálnej poisťovne: „Sociálna poisťovňa chce aj touto formou prispieť k lepšej informovanosti živnostníkov o ich platbách a k znižovaniu pohľadávok v oblasti sociálneho poistenia.“ Poisťovňa očakáva, že by o službu mohlo mať záujem viac ako 225 tisíc osôb.

Saldokonto predstavuje elektronický  účet, na ktorom je možné vidieť, či je poistné uhrádzané v správnej výške a  svoj aktuálny stav – nedoplatok, preplatok.

Ďalšou výhodou je, že okrem platieb poistného uvidí živnostník aj prehľad predpisov poistného generovaných na základe spracovaných daňových priznaní a tak si vie skontrolovať, koľko má zaplatiť.

Ako si zriadiť Saldokonto

Aby si ako živnostník mohol zriadiť túto službu v Sociálnej poisťovni je potrebné, aby ste mali s poisťovňou uzatvorenú dohodu o elektronickej komunikácii.

Túto dohodu si môžete uzatvoriť priamo vy alebo môžete prostredníctvom splnomocnenej osoby v pobočke Sociálnej poisťovne.  S uzatvorením tejto dohody v súčasnosti nie sú spojené žiadne poplatky.

Dohodu je možné vybaviť na počkanie – nie je potrebné sa objednávať na konkrétny termín.  Nezabudnite  zo sebou priniesť preukaz totožnosti (pas, občiansky preukaz a iné) a v prípade splnomocnenej osoby aj splnomocnenie.

Sociálna poisťovňa vám bezplatne vydá tzv. GRID kartu, na základe ktorej sa budete prihlasovať do elektronických služieb poisťovne.

Najčastejšie nedostatky pri úhrade platieb do Sociálnej poisťovne

Fyzické a právnické osoby posielajú Sociálnej poisťovni platby. Keď však neuvedú všetky povinné náležitosti, ľahko sa môže stať platba neidentifikovateľnou a klient sa môže ocitnúť v zozname dlžníkov.

Kedy sa stáva platba neidentifikovateľnou? Vtedy ak:

  • klient odošle platbu na účet inej pobočky
  • je nesprávny variabilný symbol
  • je nesprávny konštantný symbol
  • je nesprávny špecifický symbol
  • nesprávna suma platby
  • ak zamestnávateľ zaplatí avšak nepošle výkaz, alebo pošle výkaz s chybami
  • nenahlásenie zmeny mena, adresy trvalého bydliska či čísla účtu klienta

Variabilný symbol umožňuje priradiť platbu správnemu odvádzateľovi poistného. Predstavuje identifikačné číslo, ktoré odvádzateľ dostane od Sociálnej poisťovne pri registrácii.

Konštantným  symbolom  rozlišuje poisťovňa účel platby, napr. poistné, penále, sankciu... Ak je teda nesprávny konštantný symbol platba sa identifikuje ale nespáruje sa s konkrétnym predpisom.

Špecifický symbol slúži na identifikáciu, za aké obdobie platí klient poistné. Sociálna poisťovňa uvádza ako najčastejšiu chybu, ktorej sa dopúšťajú SZČO, keď si v banke zadajú do trvalého príkazu dátum odchodu platby v tom istom mesiaci, za ktorý platia poistné.

Na zoznam dlžníkov sa môže dostať aj osoba, ktorá sa neodhlási zo systému Sociálnej poisťovne odhláškou a už ďalej neodošle platbu.

Tabuľka: Poistné na sociálne poistenie pre SZČO platné od 1.1.2014

Druh poistenia
Sadzba poistnéhoMinimálny VZ*Minimálne poistnéMaximálny VZ*
Maximálne poistné
Nemocenské poistenie4,4 %
402,5 €17,71 €
4 025 €177,10 €
Starobné dôchodkové poistenie18 %
402,5 €72,45 €
4 025 €724,50 €
Invalidné dôchodkové poistenie6 %
402,5 €24,15 €
4 025 €241,50 €
Rezervný fond4,75 %
402,5 €19,11 €
4 025 €191,18 €

*vymeriavací základ

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok