Zmeny vo vyplácaní dávok v hmotnej núdzi chystané v roku 2012

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 13. 12. 2011
O novej podobe zákona sa rozhodne najskôr na jar 2012. Výsledkom budezníženie základnej dávky a väčšinovou časťou nových dávok sa stanemotivačný príspevok, čo by malo súčasných poberateľov viac motivovaťk jeho získaniu.
Zmeny vo vyplácaní dávok v hmotnej núdzi  chystané v roku 2012

Zdroj: Shutterstock

Podstata zvyšovania

K samotnému zvýšeniu dávok v hmotnej núdzi a príspevkov nedošlo už vyše dvoch rokov. Keďže navrhovaný zákon sa tohto roku neprijme, budú sa aj naďalej dávky v hmotnej núdzi vyplácať na základe dnešných hodnôt. Cieľom rozporuplného zákona je na jednej strane zvýšenie dávok, na druhej strane šetrenie vo výške viac ako 17 miliónov eur.

Nový spôsob vyplácania dávok by mal poberateľov motivovať k aktivite. V prípade zapojenia sa do aktivačných prác by mala byť dávka v hmotnej núdzi na približne rovnakej úrovni ako dnes. Znie to síce jednoducho, ale v praxi to tak nie je. Faktom je , že do komunitných centier a na aktivačné práce sa vyčleňuje menej a menej peňazí, alarmujúci je aj ich počet, keďže aktuálne je ich 40 a potrebných by bolo asi 800. Druhým problémom je počet poberateľov dávok v hmotnej núdzi, ktorých je v súčasnosti okolo 200 000, poberateľov aktivačných príspevkov je približne 49 000.

Navrhované zmeny vo vyplácaní dávky v hmotnej núdzi

Podľa navrhovaného zákona by základná dávka v hmotnej núdzi predstavovala 20% životného minima, teda 20% zo 189,83 eur, čo by pre jednotlivca bolo 37,97 eur. Oproti dnešnej sume 60,5 eur, je to len niečo vyše polovice. Väčšinovou časťou dávky by sa stala motivačná dávka maximálne do výšky 45% životného minima, čo je 85,4235 eur. Získať sa dá najmä aktivačnými prácami, po prípade za vzornú dochádzku detí v škole. Pre ľudí, ktorí pracovať nemôžu ,by bola určená solidárna dávka vo výške 76 eur. Istou motiváciou pre ľudí, ktorí pracujú za minimálnu mzdu by po novom malo byť to, že ak sa svojej práce nevzdajú, získajú aj dávku v hmotnej núdzi.

Kritiky návrhu

Prvotný nápad s rozdelením dávok na základnú a motivačnú by nebol zlý, na čom sa zhodujú všetci odborníci. Horšie by to bolo so zavedením do praxe. So samotným návrhom nesúhlasila premiérka Iveta Radičová, viacerí poslanci a v neposlednom rade zástupcovia miest a obcí, ktorých by sa to v súvislosti s aktivačnými prácami dotklo najviac. Najviac kritizovaným bodom návrhu, kvôli ktorému ho premiérka vrátila je to, že základná dávka je príliš nízka, na  to, aby z nej človek vyžil.

Ďalším odporcom  je podpredseda vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel, ktorý tvrdí, že návrh zákona  nie je v súlade s Ústavou SR. Podľa jeho názoru je potrebné stanoviť výšku základnej dávky na takej úrovni, ktorá by dokázala zabezpečiť ľuďom v hmotnej núdzi uspokojenie základných životných potrieb. Ďalšou otázkou, ktorú je potrebné vyriešiť, je vytvorenie  dostatočného množstva pozícií pre aktivačné práce, inak budú poberatelia dávok v hmotnej núdzi odkázaní len na základnú dávku. Ministerstvo práce tvrdí, že problém s nedostatkom aktivačných prác dokáže vyriešiť a dokonca sa o tom dohodlo už aj so samotnými predstaviteľmi obcí a miest. Možnosti, kde by sa poberatelia dávok mohli uplatniť, sa ministerstvo práce snaží nájsť v spolupráci s ministerstvom obrany, pôdohospodárstva, životného prostredia a dopravy. Konkrétne čísla o možných pozíciách však zatiaľ nepadli.

Príspevok na bývanie

V súvislosti s dávkami v hmotnej núdzi sa diskutovalo tak isto aj o príspevku na bývanie, ktorého výška sa bude od 1.1.2012 meniť. Poberateľov príspevku bude o 12 000 viac ako v súčasnosti, teda 109 000. Príčinou nárastu poberateľov je fakt, že na príspevok budú mať nárok aj ľudia s platom nad hranicou životného minima. Výpočet sa bude uskutočňovať na základe vzorca ministerstva práce, minimálny príspevok je stanovený na hranici 3 eurá.

Dnes je výška príspevku na bývanie na jednu fyzickú osobu 55,8 eur, od januára sa zvýši na 68,91 eur. Pre dve fyzické osoby a viac sa súčasná výška príspevku zvýši z 89,2 eur na 116,98 eur.

Výpočet dávok a príspevku na bývanie pre fyzickú osobu


DNES:V BUDÚCOM ROKU:
Základný príspevok: 60,5 eur37,96 eur
Aktivačný príspevok: 63,07 eur85,42 eur
Príspevok na bývanie: 55,80 eur68,91 eur
Príspevok na zdravotnú starostlivosť: 2 eur---
Suma spolu: 181,37 eur 192,29 eur

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok