Online chat: Aktuálne dianie v globálnej ekonomike a na finančných trhoch

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 12. 4. 2012
Od 19.3. do 2.4. ste diskutovali on-line chate s pánom Kamilom Borošom, analytikom spoločnosti X-TRADE BROKERS na tému Je dlhová kríza na svojom začiatku? Ako ochrániť v tejto dobe svoje investície? Prinášame vám najzaujímavejšie otázky a odpovede.
Online chat: Aktuálne dianie v globálnej ekonomike a na finančných trhoch

Zdroj: Shutterstock

Dobrý deň. Zaujímal by ma Váš názor na prípadný vstup Turecka do EÚ. Aké by to malo dôsledky pre európsku a slovenskú ekonomiku?

Hoci sa medzi EU a Tureckom už v súčasnosti väčšina tovarov a služieb kvôli čiastočnej colnej únii obchoduje bez restrikcií, odstránenie tých zvyšných reštrikcií v obchode či pohybe kapitálu by podľa môjho názoru EU aj Turecku prospelo...

Dobrý deň. Myslíte si, že Grécko je schopné prekonať dlhovú krízu? Bude potrebovať ešte ďalšiu pomoc od krajín EÚ a MMF?

Grécko uviazlo v špirále, v ktorej bola vo veľkom závislá od štátneho míňania na dlh. Bez prísunu nového dlhu ekonomiku čaká veľká recesia, ktorá ju vyčistí od investícií, ktoré existovali len vďaka štátnemu míňaniu (prirovnal by som to k recesii vo východnej Európe po páde socializmu), čo výrazne zničí daňové príjmy a aj pri nižších výdavkoch nebude znižovať deficity, čo určite dôveru v grécky dlh neobnoví navyše v rámci eurozóny je Grécko kvôli dlhom a nie produktivitou prace nafúknutým platom nekonkurencieschopne, a jeho vyhliadky pre rast ekonomiky, ktorá by zmiernila tlak na rast dlhu k HDP slábne... a tak si myslím, že Grécko bude potrebovať ďalšiu pomoc, či už vo forme nových pôžičiek, odpustenie dlhu verejných veriteľov, alebo inflácie.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, aký máte názor na zadĺžovanie Slovenska. Myslíte si, že hospodárska situácia Slovenska môže mať nejaký vplyv na moje investície v rôznych investičných produktoch?

Určite má. A to z toho dôvodu, že štáty vyrastajú zo svojho dlhu v drvivej väčšine infláciou, teda sa znehodnotia peniaze, aby reálne štátom klesli záväzky. Kým zadlženým inflácia pomáha, sporiteľom naopak reálne znehodnocuje úspory a výnosy z produktov. Ale keďže sme v menovej únii, tak to celé ťahajú najzadĺženejšie štáty, a v tomto kontexte je vplyv zadĺženia Slovenska na vaše úspory nižší. A keď sa pozrieme ako sa rieši dlhová kríza, tak sa zatiaľ rieši inflačne - ECB nakupovala vo veľkom štátne dlhopisy, a najnovšie požičala bankám vyše 1 bil eur na tri roky, aby pomohla dlohopisovým trhom. Nové peniaze ale viac bohatstva neprinášajú, len tlačia na rast cien, čo v súčasnosti pociťujeme napríklad na historicky najvyšších cenách palív...

Dostane obchodník províziu aj keď ja nezarobím?

Áno, obchodník Vám sprostredkováva prístup na trhy, za čo vy platíte poplatok (spread). To či zarobíte, alebo prerobíte je už plne vo vašej kompetencii. Na druhej strane ale je v našom záujme, aby naši klienti zarábali, nakoľko čím viac zarábajú, tým viac obchodujú, a tým viac poplatkov ako brokeri získame.


Kamil_boros_150x200.jpg

Kamil Boroš, Analytik X-Trade Brokers

  • Absolvent Ekonomickej univerzity v Bratislave a Univerzity Martina Luthera v Halle, Nemecko
  • Absolvoval stáže na Európskej univerzite Viadrina vo Frankfurte nad Odrou a University of Economics and Business Administration vo Viedni. Vo vzdelávaní pokračuje na CFA inštitúte, kde úspešne zvládol prvé dve úrovne. 
  • Býva na pravidelnej bázi citovaný všetkými poprednými slovenskými denníkmi a televíziami
  • V X-Trade Brokers pôsobí od roku 2008
  • Jeho blog si môžete prečítať na http://xtbsk.blogspot.com/

Prosím Vás, s akou komoditou sa momentálne najviac obchoduje? Môžete dať nejaký tip?

Najobchodovanejšou komoditou je ropa.

Dobrý deň, mám 25 rokov a rozmýšľala som nad tým, aký si vybrať fond. Bolo mi povedané, že by som pokojne mohla ísť i do akciového, no stále uvažujem skôr nad nejakým konzervatívnym. Ak tomu dobre rozumiem, konzervatívne alebo dlhopisové investujú aj do cenných papierov jednotlivých štátov - a nie sú práve tieto v súčasnosti ešte viac rizikové?

Z môjho pohľadu je investícia do akcií ako aj dlhopisov viac špekuláciou na to, čo budú robiť v budúcnosti centrálne banky, ako nejakou bezpečnou investíciou... Ostatne to vidíme už teraz - veľké množstvo štátnych dlhopisov by bolo v súčasnosti bez podpory centrálnych bánk nebonitných, podobne by určite aj na akciových trhoch nepanovala pozitívna nálada pokiaľ by pomaly každá z veľkých centrálnych bánk netlačila nové peniaze... Čo bude ďalej bude teda viac o politike ako o ekonomických zákonnitostiach. Môj názor je taký, že centrálnym bankám neostane nič iné ako novými peniazmi zachraňovať nebonitné aktíva, pretože pokiaľ by tak nerobili, tak vidím vážne riziko zrútenia finančného systému, čo môže akcie aj dlhopisy aj napriek tomu, že za normálnych okolností by sa obchodovali ďaleko nižšie, podržať. Potom ale už pôjde o to, či vám zarobia na infláciu, keďže takáto politika centrálnych bánk je inflačná, čo dnes pociťujeme napríklad na historicky najvyššej cene PHM.

Absolútne nerozumiem, prečo nenechá EU Grécko zbankrotovať! Aké sú podľa Vás ekonomické dôvody. Lebo ja si myslím, že tu zas len ide o politiku!

Súhlasím s Vami. Bolo by to lepšie tak pre Grékov, ktorí by mohli začať odznova s ďaleko nižším dlhom a ďaleko vyššou konkurencieschopnosťou (skrz oslabenie novej meny), a aj pre občanov eurozóny, ktorí sa na to skladajú. Problém vidím ale v tom, že 14 krajín a ECB už grécku požičalo, a v prípade, že by došlo k tvrdému bankrotu Grécka, tak by prišli o peniaze aj oni, čo by doma voličom vysvetľovali len ťažko (prednedávnom som o tom písal tu: http://finweb.hnonline.sk/c1-54891400-uz-nezachranujeme-banky-ale-europskych-politikov).

Prosím Vás, aké hlavné faktory ovplyvňujú euro a je pre Slovensko výhodnejšie, keď euro oslabuje? Niekde som sa dočítal, že pre našu výrobu je aj výhodnejšie, keď euro oslabuje...

Z dlhodobého hľadiska je hlavým faktorom vývoja na devízových troch politika centrálnej banky, v prípade eura je to ECB, v zásade platí, že čím voľnejšia (nižšie úrokové sadzby, viac peňazí v obehu), tak tým horšie pre menu. Čo sa týka druhej časti otázky, tak v ekonomike nič nie je zadarmo a žiadne perpetuum mobile neexistuje. Keď mena oslabí, tak v ekonomike nepribudne viac produktov a služieb, len sa prostriedky inak prerozdelia. V prípade oslabenia meny profitujú exportéri, keďže sa im zvýši konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch, čo im zvyšuje príležitosť na zisky, ale ide to na úkor tých, ktorí kupujú zahraničné výrobky, tí ich zase budú kupovať drahšie. Pekným príkladom je napríklad ropa, ktorej sa v eurozóne oproti tomu čo sa spotrebuje ťaží len zlomok, pri oslabení eura teda zdražejú pre občanov eurozóny a aj Slovákov palivá. Takejto situácie sme svedkami v súčasnosti.

Mohli by ste mi poradiť, ako zarobiť na vyvoji kurzu Eura a dolára, ked teraz predikcie moc nevychadzaju, alebo viete o nejakej spolahlivej, kde by to aj vychadzalo?

Každodenne situáciu monitorujeme a naše názory na vývoj a výhľad nájdete v každodennom videokomentári na našej stránke. Náš názor na eurusd je v súčasnosti nasledovný - proti sebe sa bijú 2 faktory - 1. ECB naliala do európskeho finančného systému 1 bil eur, čo tlačí na znehodnotenie eura, 2. tieto nové peniaze podporili sentiment na trhu, čo euru ako mene ktorá je voči doláru rizikovejšia pomáha. Zo strednodobého hľadiska sme toho názoru, že preváži ten prvý faktor, a euro bude smerovať skôr nadol, ale kým bude panovať na trhoch pozitívny sentiment, tak tento trend nebude taký jednoznačný... Pokiaľ teda chcete silou mocou špekulovať na eurusd, tak potom skôr skrz pásmové opcie, teda na pohyb v určitom pásme. Ja osobne by som si za súčasnej situácie na trhu vybral inštrumenty pre ktoré sú vyhliadky jednoznačnejšie (napr. akciové indexy, alebo stredoeurópske meny..., ktoré súčasný apetít po riziku podporuje).


O XTB

X-Trade Brokers je nadnárodná investičná spoločnosť pôsobiaca v mnohých európskych krajinách. Patrí medzi popredných obchodníkov s cennými papiermi na burzových i mimoburzových trhoch a spĺňa všetky požiadavky dohľadu nad finančným trhom. Spoločnosť bola založená v roku 2002 a na Slovensku pôsobí ako pobočka poľskej spoločnosti X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. Klientom ponúka rozsiahle portfólio služieb spojených s investovaním na menových, komoditných, akciových a dlhopisových trhoch.

Myslíte si, že požiadavky EÚ na kapitálovú primeranosť bánk by mohli pomôcť k ukľudneniu nálady na finančných trhoch?

kapitálová primeranosť nie je všetko, napríklad dexia alebo lehman brothers mali relatívne solídnu kapitálovú vybavenosť, problémom ale bola vysoká finančná páka, ktorú využívali (viac si môžete prečítať tu: http://xtbsk.blogspot.com/2011/12/slovenski-futbalisti-ako-kolateral-ecb.html), a ktorá zvyšuje ich citlivosť na neochotu im požičať čo v súčasnosti upokojilo situáciu boli pôžičky od ECB, ktorá bankám požičala 1 bil eur na tri roky, opäť to je ale odkladanie problému môj názor je taký, že kým tu budeme mať frakčné babkovníctvo, tak problémy budú pretrvávať a s rastom celkového objemu kumulatívneho dlhu domácností a štátu, dokonca aj k HDP (ktorý aj naďalej prebieha v takmer každej krajine), budú narastať

Pekny vecer,mam dve otazky, kde si mozem overit serioznost obchodnikov, a hrozi im nejaky postih pri neferovom jednani? A druha mozem si otvorit ucet aj napr. v CR a obchodovat cez firmu v CR.

čo sa týka prvej otázky, tak najskôr na nejakých diskusiách, a pokiaľ nejednajú podľa regulí, tak im INB môže odobrať licenciu. čo sa týka druhej otázky tak áno, akurát s tým budú spojené možno trochu vyššie administratívne náklady (overovanie dokladov, bankový účet v ČR/poplatky za prevod do zahraničia).

Ropa, nafta a benzín, Príde mi to, že ich cena nikdy neklesne, vždy je nejaký dôvod - vojna v Líbii, v Iráku, nejaká nepredvídaná katastrofa.... Vypadá to, že by sa s týmito komoditami dalo obchodovať a stále špekulovať na ich rast ceny

hlavnú príčinu vidím v tlačení peňazí... ostatné faktory sú podľa mňa druhotné.. viď (http://finweb.hnonline.sk/c1-55069530-viac-ako-fica-sa-treba-bat-ecb-span-class-koment-komentar-dna-span)

Dobré poobedie. V jednej odpovedi, ste písali, že to či prerobím alebo zarobím na nejakom obchode je len v mojej kompetencii. Viete, ale ako môžem ovplyvniť vývoj - to ja dávam pokyn k nákupu alebo predaji? To potom musím aj ja od rána do večera sledovať vývoj akcií, alebo kurzu nejakej meny? A keď sa tomu vôbec nerozumiem? Mohli by ste prosím ozrejmiť, ako sa to vlastne obchoduje, keď ja nesiem zodpovednosť? Načo mi je vlastne dobrý obchodník?

a) ano, pokyn k nákupu a predaju dávate vy v platforme, či potrebujete sledovať neustále dianie na trhoch záleží od vášho štýlu, pokiaľ ste intradenný obchodník, tak by ste mali, pokiaľ nie, tak si môžte vopred zadefinovať podmienky, za akých sa vám pozícia uzatvorí (či už v strate alebo v zisku). Pokiaľ nemáte čas sledovať dianie a chcete obchodovať s nízkym kapitálom, tak sú pre vás ideálnym nástrojom opcie b) sprostredkovateľ (nie obchodník) je vám dobrý na to, že keby ste chceli ísť na trh bez neho, tak musíte získať licenciu na to, aby ste mohli obchodovať na trhoch, čo je pre nákladná záležitosť

Je možné sa nejako poistiť proti strate?

v princípe existuje viacero možností ako si limitovať stratu, napríklad môžte využiť opcie, kde si vopred stanovujete svoju maximálnu stratu, alebo v prípade klasických CFD kontraktov si môžete stanoviť stop-loss, teda úroveň straty pri ktorej sa vám pozícia automaticky zatvorí je to na dlhšie, pokojne si to vyskúšajte na demo účtoch, ktoré sú k dispozícii na stránkach xtb (www.xtb.sk)

Koľko musím mať voľnuých peňazí aby bolo takéto obchodovanie vyhodne?

S opciami sa dá v pohode obchodovať už od 500, CFD na forex a akciové indexy tak od 1000 a CFD na komodity a akcie od 3000.samozrejme všetko sa dá obchodovať už od 500 eur, ale v takom prípade sa aj pri najmenších objemoch zmenšuje priestor pre stratu, ktorú môžete na pozícii realizovať kým vám obchod nebude automaticky zatvorený...

Zaujímal by ma forex - obchodovanie s mnou. Ako by vypadalo obchodovanie cez vas - som hodne vytazeny prac.Vdaka.

ako som niekde nižšie písal, pre vyťaženejších sú ideálnou možnosťou opcie, pri ktorých obchodníkovi stačí si nastaviť trhovú situáciu na akú chce špekulovať (rast, pokles, pohyb v určitom pásme/resp mimo neho, rast(pokles) nad (pod) určitú hodnotu, vopred stanovenú prémiu, ktorú ako kupujúci opcie zaplatí, a dátum expirácie. Pokiaľ sa jeho očakávanie v dátume expirácie naplní, tak realizuje zisk (v závislosti od profilu opcie), pokiaľ nie, tak stráca prémiu... možno to takto napísané znie zložito, ale princíp je jednoduchý, pokojne si to môžte vyskúšať na demo účte cez platformu x-option

Dobrý den, jak se obecně díváte na služby brokerů. Domníváte se, že dobrý broker může klientovi zabezpečit vyšší výnosy, či zmírnit případné ztráty? Ví broker více o předpovědi budoucnosti akcií, než klient, který se řídí jednoduchou psychologickou analýzou davu?

V princípe stále, keď niekto sleduje vývoj na trhoch takmer celú pracovnú dobu dennodenne a má skúsenosti s obchodovaním, určite dokáže minimálne klienta upozorniť na čo si dávať pozor a zmierniť iné riziká, ktorým čelí. To, nakoľko je kto úspešný vo svojich prognózach nie je na moje posúdenie (ostatne by moje vyjadrenie minimálne mohlo vzbudzovať podozrenie z neobjektivity), takže pokojne si odsledujte viac brokerov a úspešnosť ich predpovedí. Na druhej strane ale minulé výnosy nie sú zárukami budúcich.

Dobrý večer. Myslíte si, že Čína ovládne Európu?

Toto je skôr politická otázka... pokiaľ ale európa bude pokračovať v stratégii žobrania po celom svete a hladanie investorov do eurovalu, tak určite politická sila číny vzrastie na druhej strane má Čína svoje vlastné problémy, v súčasnosti tam praská obrovská realitná bublina, čo skôr či neskôr môže vyústiť do výrazného spomalenia ekonomickej aktivity.

Dobrý deň, rád by som Vám položil otázku. Čo si myslíte o súčasnej nepriaznivej situácii v Európe - predpokladáte priaznivý vývoj v menovej únii v najbližšej dekáde, alebo očakávate rozpar eurozóny a prechod na národné meny?

Náklady na rozpad eurozóny sú skutočne vysoké (napr. len dlhy by sa renominovali do nových mien, marka by voči väčšine mien prudko posilnila v dôsledku čoho by museli platiť firmy, štáty, domácnosi, čo dlhovali nemeckým bankám ďaleko viac, mnoho z nich by zbankrotovalo a nemecké banky by sa dostali do obrovských problémov... a to som uviedol len jeden príklad), a tak si skôr myslím, že bude snaha silou mocou udržať eurozónu, alebo aspoň tie najväčšie krajiny, pokope, a to aj za cenu vyššej inflácie.

Dobré ráno, pomerne často počúvam hlasy, že Ficovo víťazstvo sa negatívne prejaví na raste ekonomiky. Ale veď väčšina vlád v EU je ľavicových. Prečo je ľavica škodlivá pre ekonomiku?

Ja nevidím až taký problém v ľavici vs pravici ale v monetárnom systéme. Akonáhle by boli peniaze kryté, tak by sa každý (vlády, domácnosti, firmy) mohol zadĺžiť len do tej miery, koľko by existovalo v ekonomike úspor. Čím viac by sa subjekty zadlžovali, tým menej by bolo úspor a úrok by logicky rástol. Akonáhle ale máme nekryté peniaze, tak sa tu každý môže zadlžovať z namultiplikovaných a natlačených peňazí pomaly do nekonečna a keď sa zistí, že ten dlh je nesplatiteľný máme tu problém ako teraz (či už hypokríza alebo dlhová kríza) A teda pri krytých peniazoch by politici nemohli sľubovať niečo na čo nie sú peniaze, pretože by si ich nemali odkiaľ požičať. Pokiaľ by chceli viac míňať, tak by museli zvyšovať dane, museli by voličom povedať nielen A ale aj B, čo by ich ale už stálo hlasy... Politici sa ale mohli desaťročia zadlžovať sa bez zvyšovania daní, a podobne aj podporovať zadlžovanie (lacné hypotéky, štátna podpora bývania...), a vôbec to nerealizovala len ľavica.

Dobré ráno, chcel by som sa spýtať, ako je to s výškou poplatku v prípade ochodovania s akciami? Od čoho sa odvíja poplatok za transakciu?

Zdravím, je to závislé predovšetkým od likvidity titulu, t.j. čím viac je akcia obchodovaná, tak tým menšie sú transakčné náklady (nakoľko nie je problém nájsť rýchlo protistranu).

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok